Objavljeno: 30 junija, 2023

Se sprašujete kaj še morate storiti pred dopustom in se nikakor ne morete spomniti?
Ste morda med tistimi, ki so dobili že najmanj 5 opomnikov z naslovom Ukrepajte glede računa Google Analytics pred 1. julijem 2023.

Potem je to tisto nekaj, kar vas čaka, da uredite še pred dopustom. Google je namreč že v oktobru 2021 napovedal najpomembnejšo spremembo Google Analytics doslej: Google Analytics 4 (GA4).
Gre za popolnoma prenovljeno platformo, ki ima nov vmesnik, novo oznako predloge v Google Tag Managerju, nov podatkovni model in druge izboljšave. Google Analytics 4 je napredno marketinško orodje za spletno analitiko, ki vam omogoča sprejemanje boljših marketinških odločitev.

In kje je bistvena razlika med Google Universal Analytics in Google Analytics 4?

Google Analytics 4 uporablja bistveno drugačno strukturo in logiko zbiranja podatkov. Osredotoča se na uporabnike in dogodke in ne več na seje. Model, ki temelji na dogodkih, obravnava vsako interakcijo uporabnika kot samostojen dogodek. S prehodom na model, ki temelji na dogodkih, je GA4 bolj prilagodljiv in lahko boljše napoveduje vedenje uporabnikov, saj s tem pristopom dobimo bolj celovito sliko o vedenju uporabnikov in o tem kako se premikajo skozi spletno stran. Tako lahko odkrijemo najbolj učinkovite poti, ki vodijo do konverzij in prepoznamo morebitne težave ali ovire, s katerimi se srečujejo uporabniki med brskanjem po strani.

Pri prehodu na Google Analytics 4 je pomembno, da pravilno nastavimo dogodke in konverzije, ki jim želimo slediti. Dogodki so interakcije uporabnikov na spletni strani, kot so klik na gumb, ogled videoposnetka ali izpolnitev obrazca. Z ustrezno nastavitvijo dogodkov lahko merimo in analiziramo te interakcije ter razumemo, katera vedenja so povezana z uspehom spletnega mesta.

S pravilno uporabo GA4 pridobimo dragocene vpoglede, ki nam pomagajo izboljšati marketinške strategije, optimizirati spletno stran in doseči boljše rezultate.
Prvi korak je pravilna namestitev, za kar vam je ob prijavi v Google Analytics na voljo pomoč – Pomočnik za namestitev:

Google Analytics 4 - Pomočnik za nastavitev