Objavljeno: 30 aprila, 2021

Calibri? Ja, Calibri! Calibri je pisava, ki jo Microsoftovi izdelki uporabljajo kot privzeto vse od leta 2007. Zdaj pa je napočil trenutek, da se Calibri poslovi. O njegovem nasledniku pa bomo lahko odločali tudi uporabniki.

Dobra privzeta pisava olajša delo

Če ste kadarkoli morali pripraviti kakšno Powerpoint prezentacijo, ste zagotovo največ časa porabili pri dveh dejanjih: izbiri primerne predloge in izbiri pisave. Realnost dolgega in premišljenega izbiranja pa je bila, da smo na koncu prav vsi izbrali privzeto pisavo – Calibri. Ker je bilo to najlažje.

Calibri z oblikovnega vidika ni nič posebnega in ravno zaradi tega je tako zelo vsestranski. Calibri je nevpadljiva pisava, ki je lahko berljiva ne glede na to ali jo uporabimo za daljša besedila ali zgolj za kratke poudarke. Zaradi svoje oblike in enotne debeline je odlična izbira tako za tiskane izdelke kot za uporabo v digitalni sferi – predvsem za prebiranje na spletu.

Čeprav se Calibri umika s položaja privzete pisave, to še ne pomeni, da bo prenehal obstajati. Ne pozabimo – Calibri je nasledil pisavo Times New Roman, ki jo še vedno primarno uporabljamo v tiskanih knjigah, predvsem s področja leposlovja, zelo malo pa jo uporabljamo na spletu, saj ne ponuja najboljše bralne izkušnje na spletu.

Katera pisava bo nasledila Calibri?

Pri izboru naslednika pa lahko prvič tudi uporabniki podamo svoje mnenje. Tehnološki giganti kot so Microsoft, Google ali Apple vsako odločitev dobro premislijo, a kljub temu se velikokrat zgodi, da na koncu uporabniki nis(m)o zadovoljni z izborom. Spomnimo se deljenih mnenj, ko je Google posodobil in poenotil ikone svojih spletnih storitev.

Tokrat so se pri Microsoftu odločili, da lahko uporabniki glasujemo za pisavo, ki bo nasledila Calibri. Ali si pri Microsoftu želijo slišati mnenje uporabnikov ali pa se zgolj izogniti odgovornosti ob morebitnem slabem izboru, ni znano. Presodite sami. Do takrat pa lahko oddate svoj glas za eno izmed ponujenih pisav kar prek Twitterja.