Objavljeno: 23 aprila, 2021

Se še spomnite skupinske priprave seminarskih nalog iz osnovne ali srednje šole? Več kot je vaša skupina imela članov, bolj ste bili odvisni od dela drugega. Podobno je s spletnimi projekti, kjer je uspešnost projekta odvisna od medsebojnega sodelovanja naročnika in izvajalca. Velik del tega sodelovanja sloni na medsebojni komunikaciji in zagotavljanju vseh potrebnih informacij in materialov za uspešno izvedbo projekta.

V prejšnjem zapisu smo predstavili, kako pripravimo vsebino. Tokrat pa predstavljamo, kako pripraviti enega izmed bolj zahtevnih komponent vsakega projekta – grafični material, kamor sodijo grafike in fotografije za uporabo na spletu.  

Kakšne slike potrebujem?

Na spletu se grafični materiali pojavljajo predvsem v treh oblikah: kot naslovne fotografije (t.i. hero image), med vsebino ter kot predogledne sličice. Glede na njihovo pojavno obliko za njih veljajo pravila, ki jih je dobro upoštevati za dosego najboljših rezultatov.

Ta pravila se navezujejo na velikost in kvaliteto grafičnih materialov – predvsem slik in fotografij. Večja kot je originalna fotografija, boljše je. Veliko fotografijo lahko vedno pomanjšamo, obrežemo ali predrugačimo na različne načine ter s tem dosežemo najboljši možni učinek. Vkolikor pa so izvorne fotografije premajhne, se bo to na spletni strani ali spletni trgovini odražalo v meglenosti fotografije, ki pri obiskovalcih vsekakor ne bo pustila dobrega prvega vtisa.

Glede na najdaljšo stranico fotografije so priporočene dimenzije vsaj 1920 px za naslovne fotografije, 1600 px za slike med vsebino ter 400 px za predogledne slike.

Kako pripraviti materiale pred pošiljanjem?

»Red mora biti, pa čeprav slab,« je šaljiv rek, ki še kako velja pri organizaciji projektnih materialov. Preden pošljete kolekcijo grafik in fotografij svojemu izvajalcu, le-te ustrezno pripravite. Predpostavljajte, da izvajalec ne ve, kaj vse slike predstavljajo, niti kam sodijo. Izvajalcu to najlažje sporočite tako, da:

  • slike razvrstite v ustrezno poimenovane mape,
  • slike poimenujete glede na to, kaj predstavljajo (pri tem bodite pozorni, da ne uporabljate šumnikov in presledkov),
  • dodatno pa lahko izvajalcu tudi zapišete, če želite da kakšno od slik uporabi na točno določenem mestu.

Kaj narediti, če nimamo slik?

Včasih se zgodi, da nam primanjkuje ustreznih slik ali pa nimamo več njihovih originalov. V tem primeru si lahko pomagamo tudi z lastnim Instagram računom, v kolikor smo nanj v preteklosti naložili ustrezne fotografije, ki bi jih želeli uporabiti v spletnem projektu.

Kako prenesti slike z Instagrama v najvišji kvaliteti pa si lahko preberete spodaj.

Kako prenesti sliko z Instagrama? - Revolver navodila
Kako prenesti sliko z Instagrama? – Revolver navodila

Sorodno: Začnimo projekt: priprava besedil (1. del)