Epidemija koronavirusa je povzročila spremembe v našem življenjskem slogu. V naš vsakdan smo vpeljali uporabo razkužil za roke in mask za obraz, v digitalnem svetu pa smo množično začeli uporabljati storitve, ki omogočajo video klice. Pisali smo že o zelo priljubljeni programski opremi Zoom in na kaj moramo biti pozorni, zdaj pa tehnološki gigant Google vrača udarec. Z majem bo Google Meet Premium na voljo brezplačno za vse!

Kaj je Google Meet?

Google Meet je spletno orodje za izvedbo spletnih konferenčnih video klicev, ki udeležencem omogoča varen in zanesljiv način povezovanja, sodelovanja in celo praznovanja od kjerkoli na svetu. Google Meet je bil na voljo poslovnim uporabnikom, organizacijam in izobraževalnim ustanovam za izvedbo visokoločljivostnih video konferenc do 250 udeležencev. Google Meet je bil na voljo vsem prek plačljive storitve Gsuite, v teh dneh pa Google pospešeno izboljšuje platformo in jo pripravlja za številčno uporabo. Na voljo bo brezplačno vsaj do 30. septembra 2020.

V primerjavi z drugimi ponudniki podobnih storitev (kot sta npr. Skype in Zoom) Google Meets sicer ne ponuja nič revolucionarnega, ponuja pa ogromno integracij z drugimi orodji in storitvami iz družine Google. Ljudje smo bitja navade, kar se odraža tudi v tem, katere storitve, programe in aplikacije uporabljamo ter zakaj.

Google Meet - Revolver blog - Meet bo kmalu na voljo brezplačno za vse.
Google Meet bo kmalu na voljo brezplačno za vse.

Kaj ponuja?

Google spletne storitve so postale del našega vsakdana. Pomislite le, koliko uporabljate svojo Gmail e-pošto, kaj si zabeležite na koledar Google Calendar ter koliko dokumentov ste že delili in urejali skupaj s svojimi prijatelji prek Google Drive. Vseh teh storitev ne uporabljamo zato, ker bi bile edine na voljo. Uporabljamo jih zato, ker so varne, preproste za uporabo in povezljive med seboj. Slednje je v času korona epidemije postalo še posebej pomembno, saj smo si morali ljudje čim bolj učinkovito organizirati delo v spremenjenih okoliščinah – eksperimentiranje z novimi storitvami pa ni bilo vedno najbolj produktivno.

Google Meet gradi na uporabniški izkušnji spletnih storitev Google, s katerimi smo se uporabniki že dodobra seznanili. Poleg dobre uporabniške izkušnje in preproste uporabe pa Google Meet ponuja sledeče funkcionalnosti:

 • neomejeno število video konferenc visoke ločljivosti,
 • uporaba visokih varnostnih standardov in šifriranih podatkov za zagotavljanje varovanja zasebnosti uporabnikov,
 • na voljo v več različicah: spletna različica za brskalnike in uporabo na računalnikih ter mobilna različica za naprave z operacijskima sistemoma iOS ali Android,
 • hiter in enostaven dostop do video konference prek deljene povezave; udeleženci se  – pridružijo z enim klikom povezave ali pa neposredno iz dogodka na Google Calendar,
 • deljenje zaslona za lažjo razlago ali predstavitev dokumentov,
 • podnapisi v realnem času: funkcionalnost smo spoznali na video platformi YouTube, kjer lahko za lažje sledenje vsebini vključimo avtomatske podnapise v realnem času. Podnapisi se ustvarijo s pomočjo Googlove tehnologije za pretvarjanje govora v besedilo.

Google Meet proti Zoom: kdo je favorit?

V času korona epidemije je Zoom (več o njem si lahko preberete v našem prejšnjem blogu) postal eno izmed najbolj priljubljenih orodij za izvedbo spletnih video konferenc. S tem pa je postal tudi tarča hekerskih napadov, s čimer se je vnovič odprlo vprašanje varnosti na spletu. Čeprav sta si Zoom in Google Meet podobna v zagotavljanju osnove funkcionalnosti (op. izvedbe video konference za več udeležencev hkrati), pa je Google Meet v veliki prednosti na področju varnosti.

Google že od nekdaj slovi kot podjetje, čigar spletne rešitve so trd oreh za spletne hekerje. Tudi razvijalci spletnih storitev pogosto integrirajo Googlove rešitve v svoje izdelke – ravno zaradi varnosti. Pomislite na vse spletne storitve, ki vam omogočajo ustvarjanje novega računa s prijavo v vaš Facebook ali Google račun. Prijava v novo storitev z obstoječimi računi na družbenih omrežjih je praktična za uporabnike, razvijalcem pa olajša zagotavljanje visokih varnostnih standardov. In ravno varnostni standardi so pri Google Meet višji kot pri Zoom.

Google Meet - Revolver blog: Zoom proti Google Meet: kateri je bolj varen?
Zoom proti Google Meet: kateri je bolj varen?

Google Meet krpa Zoom varnostne luknje

V preteklih tednih je bilo izpostavljenih nekaj varnostnih pomanjkljivosti pri Zoom-u. Največje med njimi so bile povezane s pridobivanjem informacij o uporabniških računih, vdorom na spletni sestanek z ugibanjem unikatnih identifikatorjev sestanka (op. koda sestanka) ter nedovoljenim prevzemom trenutnega sestanka. Te varnostne pomanjkljivosti so vzbudile zaskrbljenost med uporabniki in zahtevale tehten premislek o tem ali Zoom funkcionalnosti odtehtajo zmanjšano varnost ali ne. Zakaj bi izbirali, če imamo lahko oboje?

Google Meet naslavlja vse varnostne pomanjkljivosti, ki so bile odkrite pri Zoom, obenem pa se mu z vidika funkcionalnosti zelo približa. Googlove storitve so se vedno ponašale s tem, da so varne že same po sebi. Za varno uporabo Google Meet pa so poskrbeli z:

 • Google Meet ne potrebuje dodatne programske opreme in vtičnikov – deluje v vsakem sodobnem spletnem brskalniku. S tem se zmanjša možnost namestitve zlonamerne kode, ki se lahko znajde v programski opremi, kadar ni prenesena iz uradnega vira.
 • Anonimni uporabniki se ne morejo pridružiti sestanku. Sestanku se lahko pridružijo le imetniki Google računa.
 • Unikatni identifikatorji (kode sestanka) so bolj kompleksni, zato jih je težje odkriti z ugibanjem (ang. brute-force guessing).
 • Vsi podatki so šifrirani tako med njihovim pošiljanjem kot med njihovim shranjevanjem.
 • Širok nabor orodij za moderiranje sestanka, ki vključujejo možnost potrditve in zavračanja udeležbe posameznikov na sestanku, njihovo utišanje ali celo odstranitev s sestanka v primeru neustreznega vedenja.

Google Meet je zaenkrat bolj varna storitev kot Zoom, ne vemo pa, kaj se bo zgodilo z njeno brezplačno različico po 30. septembru 2020. Ne glede na to, za uporabo katere storitve se boste na koncu odločili, dodatna pazljivost pri uporabi vsekakor ni odveč.