Objavljeno: 3 novembra, 2022

YouTube je najbolj priljubljena platforma za pretočno predvajanje video vsebin, zato ne čudi, da je tudi njihova aplikacija za mobilne naprave takorekoč nepogrešljiva v današnjih časih. Kot ena izmed bolj priljubljenih aplikacij je zato podvržena velikim in visokim zahtevam svojih uporabnikov. Tokrat so uslišali nekatere želje svojih uporabnikov in pripravili novo posodobitev aplikacije. V novi posodobitvi vas pričakajo povečava YouTube videa, pametno skakanje po posnetku in še več.

Povečava YouTube videa in ostale novosti v YouTube aplikaciji

Da aplikacija ostane relevantna in s tem redno v uporabi, morajo njeni razvijalci skrbeti za redne posodobitve in izboljšave delovanja. Pa tudi za kozmetične popravke oz. grafične olepšave uporabniškega vmesnika. Podobno se je zgodilo z najnovejšo posodobitvijo aplikacije YouTube. Izmed vseh novosti bomo izpostavili 3 najpomembnejše, za katere verjamemo, da vam bodo všeč. Še toliko bolj vam bojo všeč, če redno gledate YouTube videe na svojem pametnem telefonu.

Povečava YouTube videa

Da, končno smo jo dočakali! Funkcija povečave YouTube videa je bila sicer testno na voljo že avgusta, a le za naročnike storitve YouTube Premium. Če ste med tistimi uporabniki, ki veliko videov pogledajo na svojem telefonu, se najverjetneje strinjate, da vam včasih kakšen detajl uide. Preprosto zato, ker video gledate na majhnem zaslonu. A temu bo YouTube (oz. Google) sedaj naredil konec.

V najnovejši posodobitvi YouTube aplikacije bo mogoče video povečati s pomočjo ustaljenih gibov za povečavo vsebin na mobilnih napravah. V tem primeru gre za ang. pinch to zoom, pri katerem uporabnik s prsti »uščipne« vsebino, nato pa prste razširi za izvedbo povečave. Povečava bo na voljo tako na iOS kot tudi na Android različici aplikacije YouTube.

Natančno iskanje

Poznate tisti občutek, ko želite preskočiti na določen del videa, pa kar ne morete in ne morete izbrati ustreznega segmenta? V novi posodobitvi pri YouTube obljubljajo, da bo to sedaj lažje. Kot smo že bili vajeni na spletni različici, bodo sedaj tudi na mobilni aplikaciji na voljo predogledne sličice posameznih kadrov videa. Dodatno pa bo mogoče na vsakem videu odpreti seznam kadrov s predogledi le-teh in si na tak način hitreje ogledati želeni segment.

Ambienta svetloba

Že nekaj let imamo tako na spletni kot v mobilni različici na voljo dve barvni shemi – svetlo in temno. Z novo posodobitvijo je temna shema postala še temnejša, s čimer naj bi izboljšali uporabniško izkušnjo in pomagali usmeriti pozornost na sam video. Uporabniki, ki uporabljajo temno barvno shemo, bodo priča novosti – ambienti svetlobi. Vmesnik okoli videa naj bi se subtilno obarval v prevladujoče barvne odtenke v videu, s čimer bi bila uporabniška izkušnja med gledanjem videa še bolj prijetna.