Oblikovalec je nekdo, ki oblikuje izgled ali delovanje končnega izdelka tako, da zanj pripravi skico ali oblikovno predlogo. Čeprav je ta definicija oblikovalca in njegovega dela zelo široka, pa se delo oblikovalca deli na več zelo različnih vej. Ta delitev pa pogosto povzroča dilemo, kaj posamezen oblikovalec dela in za kaj je specializiran.

Vrste oblikovalcev

Oblikovalci (op. designerji) so tako kot zdravniki: specializirani za svoje področje. Kot vsi zdravniki poznajo anatomijo človeškega telesa, tako tudi vsi oblikovalci poznajo zakonitosti kompozicije, razmerij, oblik in barv. Vsako področje oblikovanja pa ima lastna oblikovna pravila, smernice, orodja za delo in postopke izdelave, ki jih oblikovalec na tem področju obvlada. Gre za specifiko posamezne panoge, ki v praksi povzroči, da vsak oblikovalec ne oblikuje vsega. Nekateri oblikovalci bolje in hitreje oblikujejo logotipe in celostne grafične podobe, drugi »govorijo jezik« tiskarjev in pripravljajo perfektne brošure in letake, spet tretji pa poskrbijo, da spletne strani oživijo.

Različni oblikovalci pri svojem delu uporabljajo različna orodja, procese in pravila oblikovanja.
Različni oblikovalci pri svojem delu uporabljajo različna orodja, procese in pravila oblikovanja.

Za dosego najboljših rezultatov se obrnite na oblikovalca, ki je specializiran za to, kar potrebujete. Da bo izbira lažja, smo pripravili kratek seznam najpogostejših tipov oblikovalcev, ki jih podjetja najpogosteje potrebujejo pri svojem poslu:

  • Grafični oblikovalec: najbolj vsestranski oblikovalec, ki s pomočjo vizualnih elementov sporoča sporočilo. Pri svojem delu uporablja tako digitalne kot tradicionalne tehnike. Nanj se obrnete, kadar potrebujete logotip, celostno grafično podobo, tiskovino ali vizualizirano oglasno sporočilo.
  • Spletni oblikovalec: osredotoča se na oblikovanje spletnih rešitev, predvsem spletnih strani. Pogosto opravlja tudi delo UX/UI oblikovalca, pri čemer s pomočjo vizualnih elementov oblikuje uporabniško izkušnjo in uporabniške vmesnike. Nanj se obrnete, kadar potrebujete novo spletno stran, spletno trgovino ali aplikacijo.
  • Industrijski oblikovalec: oblikuje koncepte in 3D modele za potrebe proizvodnje naprav in drugih fizičnih produktov. Nanj se obrnete, kadar potrebujete pretvoriti idejo ali skico svojega produkta v 3D model, ki grafično ponazarja končni izdelek.

Na koga se obrniti?

Če hkrati potrebujete logotip in novo spletno stran, se v večini primerov ni potrebno obrniti na dva različna oblikovalca. Specializacija oblikovalca je neposreden odraz njegovih izkušenj pri pripravi določenega tipa izdelkov. Nekateri izdelki si delijo podobne postopke izdelave, zato boste v večini primerov pri enem oblikovalcu lahko dobili vse, kar potrebujete.