WordPress 5.4 Adderley je najnovejša posodobitev jedra priljubljene spletne platforme. Pri WordPress posodobitvah smo vedno pazljivi: čeprav so posodobitve praviloma stabilne in varne, pa lahko v kombinaciji z različnimi nastavitvami strežnika in nekaterimi vtičniki povzročijo nedelovanje spletišča. V izogib nevšečnostim na agenciji Revolver nove posodobitve vedno najprej preizkusimo v testnem okolju, da zagotovimo kompatibilnost z obstoječimi spletišči in nemoteno delovanje. V redu priznamo – preizkušamo tudi zato, ker smo neučakani in želimo videti in preizkusiti vse, kar je novega. In kaj prinaša nova posodobitev Adderley?

Adderley: Gutenberg, Gutenberg in še enkrat – Gutenberg

Urejevalnik Gutenberg je primarni urejevalnik platforme WordPress, ki se pojavlja že vse od različice WordPress 5.0. O urejevalniku Gutenberg smo že pisali v sklopu naših navodil, predvsem, kako urejati blog prispevke in kako uporabljati bloke po meri. V različici Adderley pa je urejevalnik dobil veliko število posodobitev, na katere smo dolgo čakali.

Kot obljubljajo razvijalci WordPress, različica Adderley prinaša več možnosti za lažje urejanje vsebine, boljši nadzor nad oblikovanjem vsebine ter hitrejše delovanje urejevalnika. Oglejmo si, katere novosti to omogočajo.

Gutenberg ima novo podobo

Čeprav gre bolj za lepotni popravek kot karkoli drugega, bo grafična posodobitev vmesnika marsikomu olajšala in pohitrila delo. Posodobljen je privzeti pogled urejevalnika – na celozaslonski način. A vendar ne na način, pri katerem so se skrile orodne vrstice. S to posodobitvijo Gutenberg vmesnik resnično zaseda celoten zaslon, vsa orodja pa so še vedno na istem mestu.

WP Adderley -  primerjava Gutenberg urejevalnika
Urejevalnik Gutenberg: pred posodobitvijo (zgoraj) in po posodobitvi (spodaj)

V celozaslonskem načinu se skrijeta levi in zgornji administrativni del. S tem urejevalnik pridobi veliko prostora, kar vpliva na razporeditev vsebine. Zakaj smo tako navdušeni nad tem? Z novim pogledom si lažje pravilno predstavljamo izgled strani ali prispevka.

Čeprav smo se navadili, da nas administrativne orodne vrstice in navigacijski razdelki spremljajo POVSOD na WordPress nadzorni plošči, moramo priznati, da so nam velikokrat povzročali kar nekaj preglavic. Vsebina zaradi manjše prikazne površine ni izgledala prav nič podobno končnemu izdelku. Zato smo velikokrat klikali gumb Predogled. Malce v šali – gumb Predogled si bo z novo posodobitvijo končno malo odpočil.

Novi bloki in posodobitev obstoječih

Del izboljšav na področju dodajanja in vsebine je potrebno pripisati tudi novim Gutenberg blokom. Čeprav je knjižnica blokov bogato založena, so nekatere stvari manjkale ali pa bile malce nedodelane. Posodobitev Adderley prinaša dva nova bloka: ikone družbenih omrežij (Social Icons) in gumbe (Buttons). A najbolj smo navdušeni nad nečim veliko bolj preprostim – barvo besedila.

Barva besedila

Morda se sliši smešno, ampak končno smo dočakali trenutek, ko lahko delom besedila spremenimo barvo brez da bi morali preklopiti v HTML pogled urejevalnika. Čeprav urejevalnik Gutenberg olajša marsikatero opravilo, pa je pri oblikovanju besedila marsikomu povzročil kar nekaj sivih las. Pred posodobitvijo Adderley je bilo nemogoče znotraj odstavka (paragraph) z drugo barvo obarvati del besedila, npr. eno besedo. Lahko smo obarvali celoten odstavek v eno barvo, ne pa posameznih delov. Zdaj pa je vse drugače.

Vir: wordpress.org

Ikone družbenih omrežij

Ikone družbenih omrežij (Social Icons) so nekaj, kar je manjkalo WordPress urejevalniku. Do sedaj smo prek urejevalnika dodajali ikone za družbena omrežja tako, da smo v predstavnostno knjižnico naložili sliko ikone, jo vstavili v prispevek ali stran ter sliki dodali povezavo. S posodobitvijo pa smo dobili blok z ikonami najbolj priljubljenih družbenih omrežij. Izberemo ikono, ji dodamo povezavo do profila ter jo premaknemo na želeno mesto. Tako preprosto je.

WP Adderley - ikone družbenih omrežij
Nov blok za dodajanje ikon družbenih omrežij

Vključitev bloka ikon družbenih omrežij nam je všeč, saj olajša dodajanje povezav na družbena omrežja. Še posebej, če dodajamo več teh povezav. Recimo, da pripravljate predstavitveno stran 10-članske ekipe, kjer ima vsak od članov vsaj 2 profila na družbenih omrežjih, ki jih morate navesti. Social icons ta postopek nedvomno pohitrijo. Pogrešamo le več stilov ikon. Morda v naslednji posodobitvi.

Gumbi (Buttons)

Gumbi so bili prisotni že prej in so v osnovi ostali enaki. Še vedno lahko izbiramo med dvema stiloma gumbov (polni – solid in obrobljeni – outline), jim določamo barvo, zaobljenost robov in seveda povezavo, na katero naj vodijo. Novost se skriva v razširjeni možnosti urejanja barve ozadja. Z novo posodobitvijo lahko gumbu dodamo večbarvni preliv (gradient). Izbiramo lahko med predpripravljenimi barvnimi prelivi ali pa ustvarimo svojega, pri čemer je s klikom in izbirnikom barv možno z lahkoto dodajati barvne točke v preliv. Vsakemu prelivu lahko določamo tip preliva (linearni ali krožni) ter naklon preliva.

WP Adderley - barvni prelivi
Barva gumba je lahko tudi poljuben barvni preliv.

Blok z mešano vsebino (slika in besedilo)

Zadnja pomembna posodobitev med Gutenberg bloki pa je nadgradnja bloka z mešano vsebino (Media+Text). Blok z mešano vsebino je dvostolpčni blok, ki v enem stolpcu vsebuje sliko, v drugem pa besedilo. Nadgradnja bloka je v tem, da lahko celotnemu bloku dodamo povezavo. Klik na blok lahko odpre novo spletno stran ali pa datoteko. Vendar pozor – možnost za dodajanje povezave se pojavi šele takrat, ko v blok dodamo oba elementa: sliko in besedilo.

Izboljšana uporabniška izkušnja

Največ novosti so prinesle posodobitve urejevalnika Gutenberg, ampak razvijalci niso pozabili tudi na splošne izboljšave. Urejevalnik se nalaga 14 % hitreje, pri daljših prispevkih pa se je čas do prvega tipkanja/vnosa (op. time-to-type) zmanjšal kar za polovico.

Odstranili so namige in jih zamenjali s kratkim vodičem na začetku, ki si ga lahko ponovno ogledate kadar želite. Za potrebe večje jasnosti, kaj v danem trenutku počnemo, so razvijalci tudi izboljšali razlikovanje med načinom urejanja in načinom navigacije med bloki.

Kaj pa tehnična plat?

Nova posodobitev prinaša tudi tehnične novosti,  ki bodo vplivale predvsem na tiste, ki se ukvarjamo z izdelavo spletnih strani in izdelavo spletnih trgovin na platformi WordPress. Razvijalci WordPress tem in strani smo prišli na svoj račun. Nova posodobitev ukinja nekaj starejših funkcij in jih nadomešča s sodobnejšimi z razširjenimi funkcionalnostmi, delo z API-ji je izboljšano, vpeljani pa sta možnost dodajanja elementov po meri v meni ter možnost registracije bližnjic na tipkovnici. Za hitrejše delovanje so bili odstranjeni neuporabljeni CSS selektorji v vmesniku za prilagajanje spletišča, z vidika upravljanja podatkov pa je bila dodana možnost izvoza tudi nekaterih osebnih podatkov.