Ostani doma je fraza, ki jo v teh dneh pogosto slišimo. Nujno je, da se je držimo in tako pomagamo sebi in sočloveku v teh težkih časih. Ostani doma zveni preprosto, a kot se je pokazalo, ga je v praksi težko upoštevati. Ljudje smo aktivna bitja z dinamičnimi življenjskimi slogi. Kar naenkrat smo se znašli v situaciji, ko moramo biti v dobro vseh zaprti med štirimi stenami. Kako najbolje izkoristiti ta čas? Za vas imamo 5 nasvetov, kaj početi v izolaciji. #ostanidoma

Z branjem do novih idej

Redno branje zmanjšuje stres, bogati besedni zaklad in spodbuja domišljijo. Čeprav so knjižnice po Sloveniji zaprte, naj vas to ne ustavi. Vsak od nas ima doma kakšno knjigo, na kateri se nabira prah. Preberite jo, morda vam bo všeč. Če vam domač izbor leposlovnih del ne zadošča, je nekaj brezplačnih e-knjig na voljo na emka.si, posežete pa lahko tudi po kakšnem spletnem blogu. Veseli bomo, če boste prebrali kakšen članek na našem blogu in z nami delili svoje mnenje.

Z branjem boste stimulirali svoje možgane na drugačen način. Če sicer veliko ne berete, bo pozitiven učinek toliko večji. Pozitiven učinek pa je lahko ravno to, da se vam utrne ideja za pospeševanje svojega posla. Naj bo to nov produkt, nova akcijska ponudba, simpatična objava na družbenih omrežjih ali pa nova vsebina spletnih strani. Pustite domišljiji prosto pot in odkrijte nekaj novega.

Ostani doma - branje - Revolver blog
V domačem zavetju preberite kakšno knjigo, članek ali blog

Naučite se novih veščin

Z umiritvijo našega vsakdana smo pridobili veliko časa, ki ga moramo nekako zapolniti. Zdaj je idealen trenutek, da se lotite novega hobija ali pa se naučite kakšne nove veščine. Ste si vedno želeli delati profesionalne fotografije kar z vašim mobilnim telefonom? Ali pa se preizkusiti v grafičnem oblikovanju? Zdaj imate priložnost za to.

Na spletu je ogromno spletnih programov in vodičev za učenje novih veščin – tako plačljivih kot brezplačnih. Ne glede na področje in vaše želje – verjamemo, da boste našli nekaj zanimivega zase. Nekaj vodnikov, s katerimi se lahko naučite novih spletnih veščin je na voljo tudi med našimi navodili in na našem blogu. Za popestritev ponudbe pa vas vabimo, da odklikate na Udemy, Coursea, Skillshare ali pa kar na YouTube (iskalna fraza ‘tutorial’) in se naučite nečesa novega.

Načrtujte vaš naslednji korak

Veste, ko upokojenci rečejo, da nimajo časa in se vedno čudite, kako je to mogoče? V času izolacije je marsikdo od nas ugotovil, da ni dovolj časa. Kako je to mogoče? Situacija bi morala biti ravno nasprotna, saj smo ves čas doma.

Trik je v rutini in strukturiranem dnevu. Pred obdobjem samoizolacije so naši dnevi potekali po ustaljenem urniku: zjutraj smo vstali, šli v službo, popoldneve in večere pa smo namenili hobijem in druženju s prijatelji. To je bilo izvedljivo, ker smo vedeli, koliko časa traja posamezen del dneva oziroma posamezna aktivnost. Da nam v teh dneh ne zmanjkuje časa za vse, kar bi radi naredili, si vnaprej načrtujmo dan. Dan ima le 24 ur in čeprav bi radi počeli veliko različnih stvari, moramo te dejavnosti razporediti med več dni. Ne pozabite – ljudje potrebujemo občutek, da smo nekaj dosegli. Potrebujemo občutek napredka. Ta občutek pa pride s tem, ko nekaj počnemo tako dolgo, da je viden rezultat.

Da bo časa vedno dovolj, vnaprej načrtujte svoje dni. Spomnite se svojih šolskih dni in obšolskih dejavnosti – vse dejavnosti se niso odvile v istem dnevu. Tudi zdaj ne poskušajte vsega narediti v istem dnevu. Svoj vsak dan popestrite z aktivnostjo ali dvema – pred tem pa ne pozabite predvideti časa za delo (vkolikor delate od doma).

Ustvarite nekaj novega

Ustvarjalnost je najboljše zdravilo proti dolgčasu. Ostani doma in ustvari nekaj novega. ustvarjanje je širok pojem, kamor uvrščamo vse, kar zajema človekovo delo. Če se ne počutite ustvarjalno, pa lahko ta čas izkoristite za to, da postorite kaj okoli in v svojem domu. Nekaj, s čimer odlašate že kar dolgo. Za inspiracijo, česa vse se lahko lotite, pa si lahko ogledate na portalu naredisam.com.

Ostani doma - ustvarjanje - Revolver blog
Čas je, da pustite ustvarjalnosti prosto pot in naredite vse tisto, s čimer ste odlašali

Tisti bolj ustvarjalni pa lahko ustvarjate lahko na različne načine, glede na to, kaj vas sprošča, zanima ali pa vam je zgolj zabavno. Podobno kot branje, tudi ustvarjanje spodbuja miselne procese. Medtem ko rišete, pišete, pletete, kiparite ali celo kuhate vaše misli uberejo prosto pot. Na tak način velikokrat povsem spontano pridemo do novih idej, ki jih lahko uporabimo na drugih področjih. Ne veste, kaj bi ustvarili? Nič zato, imamo nekaj idej za vas.

Svojo ustvarjalnost povežite s svojim poslom. Ustvarjalno žilico lahko krepite tako, da za zabavo oblikujete novo embalažo za svoj izdelek, napišete oglasno sporočilo ali pa kar posnamete predstavitveni video. Čeprav ste si ob teh predlogih najverjetneje zamrmrali, da v tem niste dobri in tega ne boste počeli, naj vas vseeno spodbudimo: dokler ne poskusite, ne boste vedeli. Morda vam uspe ustvariti nekaj, kar boste lahko uporabili v svoji naslednji oglaševalski akciji ali pa boste odkrili nov hobi, v katerega se boste zaljubili. Ne pozabite, da se je marsikateri posel razvil ravno iz hobija. Tudi večina fotografov, grafičnih oblikovalcev, razvijalcev in piscev besedil je svojo kreativno pot začela s preprostim poskusom za zabavo, ki se je spremenil v nekaj več.

Poskusite ustvariti nekaj novega. Lahko najdete nekaj, v čemer ste res dobri in lahko vašemu podjetju prihrani kakšen evro. Tega ne boste vedeli, dokler ne poskusite. Za tiste ki bi se radi preizkusili v grafičnem oblikovanju pa dobra novica: Adobe podarja 2-mesečno naročnino na družino Adobe orodij, ki so na voljo v Creative Cloud, podobno pa 3-mesečno brezplačno uporabo ponuja tudi podjetje Serif s svojo družino oblikovalskih orodij Afinity.

Sprostite se z gibanjem

Čeprav je naše gibanje omejeno v interesu javnega zdravja, vseeno poskrbite za zadostno telesno aktivnost. Gibanje in svež zrak sta ključna za dobro počutje in za kreativnost. Najboljši način za sproščanje misli je ravno to, da se malce »znorimo« in se na tak način znebimo vseh skrbi, ki nam rojijo po glavi. Ob telesni aktivnosti se naš srčni utrip pospeši, s čimer se poveča dotok krvi v možgane, z njo pa tudi kisik. Kisik pa je potreben za rast in razvoj možganskih celic, ki lahko nato tvorijo nove nevronske povezave, s katerimi naš um odkriva nove ideje.

Ostani doma - gibanje - Revolver blog
Zbistrite si misli v naravi

V teh dneh moramo biti še posebej kreativni pri iskanju varnih načinov gibanja. Pojdite na sprehod v naravo, a NUJNO spoštujte omejitve glede tega, kje se lahko gibate, v kako velikih skupinah in kaj storite, ko srečate mimoidočega. V lepem vremenu pojdite na sprehod v naravo. Če pa to ni izvedljivo, pa si vzamite 10-15 min dnevno za vaje za krepitev telesa. Če vam športne aktivnosti niso blizu, pa si vzemite nekaj časa za raztezne vaje. To lahko storite v obliki joge ali pilatesa, čeprav bo po celodnevnem sedenju ali poležavanju vaše telo hvaležno za kakršenkoli razteg.

Za idejo, kaj vse lahko počnete doma brez obiska fitnesa, pa si lahko ogledate  profile fitnes vplivnežev na družbenih omrežjih, prenesete kakšno fitnes aplikacijo na svoj mobilni telefon ali pa kar spremljate program slovenskih televizij. V teh izrednih razmerah so televizijske hiše začele predvajati krajše oddaje za ohranjanje telesne aktivnosti.

Ostani doma zase in za druge

V dobi interneta so dnevi v izolaciji lažji kot pa bi bili pred 100 leti. Obstaja nešteto stvari, ki jih lahko počnemo, saj imamo vse potrebno na dosegu rok. Izkoristite sodobno tehnologijo in ta čas za odkrivanje novega. Ostani doma zase in za druge, medtem pa počni stvari, ki te veselijo in boš o njih lahko pripovedoval prijateljem na kavi, ko se spet srečate.