Objavljeno: 13 oktobra, 2022

Slika pove več kot 1000 besed je pregovor, ki velja tudi na spletu. Poleg pripovedne funkcije pa imajo slike na spletnih straneh in spletnih trgovinah tudi funkcijo popestritve vsebine. Vendar pa je pri uporabi slikovnega materiala na spletu potrebno biti pazljiv, saj na spletu ne smemo uporabiti čisto vseh slik. A to zagato lahko rešijo brezplačne CC0 slike.

Kaj pomeni CC0?

Creative Commons Zero (CC0) je univerzalna licenca, ki umešča avtorsko delo v javno domeno, s tem pa dopušča njegovo uporabo brez predhodnega soglasja oziroma dovoljenja.

Vsako delo na spletu ima svojega avtorja, ki si lasti avtorske pravice do tega dela. Percepcija, da je na spletu vse brezplačno, je napačna. Čeprav najdemo sliko s pomočjo spletnega iskalnika Google, to še ne pomeni, da jo lahko potem tudi uporabimo na svoji spletni strani ali spletni trgovini brez dovoljenja avtorja. Dovoljenje je mogoče pridobiti, a le-to velikokrat vključuje omejitve, v kakšen namen lahko uporabimo sliko (komercialen ali nekomercialen) ali pa avtor od nas zahteva, da jasno navedemo avtorstvo.

Če ima delo licenco CC0, to pomeni, da se je avtor odpovedal svojim avtorskim in drugim pravicam nad tem delom, samo delo pa je postalo dostopno v javni domeni. Takšno delo lahko kopiramo, spreminjamo, razširjamo in izvajamo tudi v komercialne namene, brez da bi za to potrebovali eksplicitno dovoljenje avtorja.

Iskanje brezplačnih CC0 slik za uporabo na spletu.
Iskanje brezplačnih CC0 slik za uporabo na spletu.

Brezplačne CC0 slike

Do CC0 slik, ki jih lahko brezskrbno uporabljate v svojih spletnih projektih, dostopate prek spodnjih spletnih servisov.

  1. Pexels
  2. Unsplash
  3. Pixabay
  4. Negative Space
  5. Public Domain Pictures

Ob tem pa ne pozabite, da je vsako sliko potrebno optimizirati za uporabo na spletu. Kako to narediti, pa si lahko preberete tukaj.