Objavljeno: 21 oktobra, 2022

Kadar se odločamo za novo spletno strani ali spletno trgovino, zelo težko ubežimo enemu imenu: WordPress. WordPress je le ena izmed spletnih platform oz. spletnih sistemov, ki poganjajo različne spletne strani, spletne trgovine, bloge in rezervacijske platforme. Odločitev o sistemu, ki bo poganjal vašo spletno stran ali spletno trgovino, ni vedno najbolj preprosta, zato smo za vas zbrali nekaj prednosti WordPressa.

Kaj je WordPress?

WordPress je odprtokodna spletna platforma (oz. bolje rečeno kar sistem) za vzpostavitev spletnih strani, spletnih trgovin, blogov in za upravljanje vsebin (CMS ali Content Management System). Pomembno je omeniti, da WordPress ne nudi gostovanja vašemu spletnemu mestu (kot to nudita platformi Wix in Squarespace), temveč potrebujete za to imeti urejeno lastno gostovanje. Pri tem pa ne smemo zamenjevati WordPress.org z WordPress.com. Slednji ponuja gostovanje vašega spletišča, a s kar nekaj omejitvami in najpomembnejšo omejitvijo vseh: ne morete uporabiti svoje lastne domene.

Prednosti WordPressa

Dostopnost WordPressa

Kadar govorimo o dostopnosti WordPressa, imamo v mislih dve vrsti le-te. Prva je, da je platforma povsem brezplačna za uporabo. Zanjo ni potrebno plačevati nikakršnih licenc ali naročnin. WordPress prosto uporabljate in prilagajate po lastnih željah in potrebah. Druga vrsta dostopnosti pa je, da WordPress preprosto namestite na strežnik in že ga lahko uporabljate kjerkoli in kadarkoli. Za delo z WordPressom ne potrebujete nobene dodatne programske opreme ali zelo zmogljivega računalnika, saj deluje prek spleta v vašem brskalniku, uporabljate ga na spletu v svojem brskalniku – brez kakršnekoli druge programske opreme.

Prilagodljivost

WordPress slovi po tem, da so možnosti prilagajanja po meri skoraj neomejene. Sicer je del možnosti prilagajanja odvisen od uporabljene teme in kreativne žilice posameznika, a WordPress sam po sebi še vedno ponuja dovolj oblikovnih možnosti, s katerimi lahko oblikujete svojo spletno stran, spletno trgovino ali blog povsem po svojih željah.

Razširitve: teme in vtičniki

Bogata knjižnica brezplačnih WordPress vtičnikov.
Bogata knjižnica brezplačnih WordPress vtičnikov.

Če bi igrali igro asociacij, bi kot asociacijo na termin WordPress marsikdo odgovoril s terminoma tema in vtičnik. WordPress je znan po tem, da gre za sistem, ki za prikaz vsebine uporablja temo. Tema je skupek vnaprej programiranih in oblikovanih elementov ter funkcionalnosti, ki poskrbijo za želen prikaz spletnih vsebin, obenem pa uporabniku omogočajo enostavno urejanje in dodajanje novih vsebin. Teme so lahko narejene po meri, lahko pa uporabite eno izmed brezplačnih tem ali pa kupite licenčno temo na eni izmed priljubljenih spletnih tržnic (npr. Envato ali CodeCanyon).

Ne glede na to, kaj osnovna tema ponuja, pa WordPress omogoča razširitve osnovnih funkcionalnosti s pomočjo vtičnikov. Bogat nabor vtičnikov je dostopen neposredno iz WordPress nadzorne plošče. Vtičniki, do katerih dostopate prek brskalnika na nadzorni plošči, so brezplačni za uporabo. Uporabite pa lahko tudi plačljive premium vtičnike, ki jih naložite in aktivirate na nadzorni plošči.

Preprostost uporabe

Eden izmed pomembnejših faktorjev pri izbiri ustreznega sistema za poganjanje spletne strani ali spletne trgovine je vsekakor urejevalnik vsebin. Urejevalniki in sistemi za urejanje se med seboj razlikujejo, a med vsemi ostaja WordPress eden izmed bolj prepoznavnih. Del te prepoznavnosti je mogoče pripisati videzu pregledne nadzorne plošče, ki se v vseh letih ni pretirano spremenila. Drugi del prepoznavnosti pa je mogoče pripisati svojevrstnemu urejevalniku vsebin, Gutenberg. Za lažje seznanjanje z urejevalnikom pa si lahko vedno pogledate naša navodila za delo z urejevalnikom Gutenberg.

WordPress urejevalnik vsebin Gutenberg.
WordPress urejevalnik vsebin Gutenberg.

Varnost, zaščita in posodobitve

Varnost in zaščita podatkov na spletišču sta pomembna dejavnika, na podlagi katerih bo tudi Google uvrščal ali pa neuvrščal vašo spletno stran med relevantne zadetke iskanja. Pri uporabi platforme WordPress imate na voljo posodobitve WordPress jedra, uporabljenih tem in uporabljenih vtičnikov. WordPress je zaradi svoje odprtokodne narave eden izmed najbolje vzdrževanih sistemov, saj so za posodobitve in izboljšave odgovorni avtorji posameznih tem ter vtičnikov. Posodobitve je mogoče izvesti s klikom gumba brez kakršnega koli programerskega znanja. A tu velja pomniti opozorilo: čeprav se večina posodobitev izvede brez zapletov, so tu vedno tudi izjeme, ki potrjujejo pravilo. V izogib nevšečnostim je vedno priporočljivo najprej pripraviti varnostno kopijo (backup) celotnega spletišča, šele nato izvesti posodobitve.

Vsi elementi WordPressa so redno vzdrževani, a to še ne pomeni, da so 100 % varni in nepremagljivi. Vsak sistem ima varnostne luknje, pomembno je le, kako hitro so odkrite, ali so bile izrabljene ter v kakšnem obsegu in kaj je bilo narejeno za njihovo popravilo. V primeru odkritja varnostne luknje v WordPress jedru ali kakšnem izmed vtičnikov, je varnostna posodobitev hitro na voljo. Vkolikor pa je vtičnik označen za nevarnega, ga pa nekaj časa sploh ne boste našli v zbriki vtičnikov in ga kot takega ne boste mogli uporabljati.

Ali je WordPress pravi za vas?

WordPress je zelo vsestranska platforma, ki omogoča postavitev spletnih trgovin in spletnih strani v bolj preprosti ali pa bolj zahtevni obliki. V teoriji si lahko vsak posameznik sam postavi spletno stran ali spletno trgovino na platformi WordPress, če je v to pripravljen vložiti nekaj truda, volje in časa.

Z vidika uporabe pa je WordPress najbolj primeren za vse tiste, ki želijo preprost sistem za upravljanje z vsebinami, možnost integracij z velikim številom orodij, ki jih uporabljate pri vsakodnevnem delu (npr. integracije z GoogleDrive, Mailchimp itd.) ter neskočno oblikovnih možnosti.

Potrebujete novo spletno stran ali spletno trgovino?

Ob upoštevanju vaših želja po meri izdelamo spletno stran ali spletno trgovino kot si jo želite.

Če še vedno niste prepričani ali je WordPress pravi za vas, pa se lahko vedno obrnete na nas. Prej pa ne pozabite pokukati tudi med naše reference, kjer se nahaja veliko izdelanih WordPress projektov.