Objavljeno: 11 decembra, 2019

Največ sodobnih spletnih strani temelji na platformi WordPress. WordPress spletne strani so postale sinonim za strani, ki jih z lahkoto ureja kdorkoli. Pa vendar platformo ravno zaradi tega spremlja negativna konotacija, saj velja prepričanje, da so si vse spletne strani preveč podobne. Zakaj? Ker uporabljajo podobne teme in vtičnike, ki dajejo enake rezultate. Navkljub navidezni podobnosti pa obstaja veliko možnosti za prilagoditve – nekaj izmed teh si lahko ogledate tudi med našimi navodili.

WordPress spletne strani in teme

Spletne strani na platformi WordPress (v nadaljevanju WordPress spletne strani) so strani, ki so narejene na podlagi WordPress teme. WordPress tema je skupek večih dokumentov, ki definirajo oblikovna in operativna pravila za spletno stran. V sebi npr. nosi podatke o tem, kakšna naj bosta glava in noga spletne strani, kakšni naj bodo stili, kateri dinamični podatki iz baze se naj prikazujejo na določenih podstraneh, kako naj stran uporablja WordPress gradnike in nenazadnje – kakšna je osnovna predloga posamezne strani.

Wordpress spletne strani: nabor tem
Nabor WordPress tem

Teme za WordPress spletne strani so na voljo na »spletnih tržnicah« (op. marketplace) kot sta npr. Envato in ThemeForest, veliko brezplačnih tem pa je dostopnih tudi iz same WordPress nadzorne plošče. Teme WordPress spletnih strani lahko zelo olajšajo postopek izdelave spletne strani, v kolikor najdemo takšno, ki nam pretežno ustreza in smo jo pripravljeni dodatno prilagoditi našim potrebam. Predvsem so dobrodošle za onepage spletne strani.

Prilagoditve WordPress teme lahko temo povsem spremenijo, da si le-ta ni več podobna. Veliko spletnih strani nastane na tak način, kjer se uporabi en del teme (npr. razporeditev elementov na pristajalni strani), vse ostalo pa nastane na novo. Vendar pa pri takšnem početju velja opozoriti, da prilagajanje teme velikokrat vzame več časa kot pa bi izdelava spletne strani »iz nič«.

Vtičniki

Eden izmed najbolj prepoznavnih elementov vsake WordPress spletne strani je vtičnik. WordPress vtičnik je dodatek, ki razširja funkcionalnosti spletne strani ali pa razvijalcu/administratorju omogoča lažje upravljanje s stranjo. Vsi WordPress vtičniki so na voljo neposredno iz WordPress nadzorne plošče in verjemite – ogromno jih je.

Wordpress spletne strani: nabor vtičnikov
Nabor WordPress vtičnikov

Če si zamislite problem, ki bi ga radi rešili (npr. komunikacija z obiskovalci naše strani), je velika verjetnost, da ta rešitev že obstaja v obliki vtičnika. Vtičniki, ki so na voljo neposredno na WordPress nadzorni plošči, so bili pregledani in testirani s strani WordPress ekipe. Tako ste lahko prepričani, da izbrani vtičnik deluje in je kompatibilen – vsaj s trenutno različico WordPress-a. Preden pa namestite vtičnik, velja preveriti, kdaj je bil le-ta nazadnje posodobljen.

Starejši, neposodobljeni vtičniki lahko predstavljajo varnostno tveganje, s tem pa postane vaša spletna stran tarča vdorov. Čeprav redne posodobitve vtičnikov niso merilo kvalitete in uporabnosti vtičnika, če je le možno, poskusite izbirati tiste vtičnike, ki so redno posodobljeni. Tako veste, da je vtičnik aktualen in je za njegov nadaljni razvoj – s tem pa tudi za varnost vaše spletne strani –  poskrbljeno.

Gradniki

Zadnji prepoznavni element WordPress spletnih strani so gradniki (widgets). Zelo posplošeno gre za elemente, ki nosijo preproste podatke – predvsem meta podatke spletišča, posameznih strani in prispevkov. Najpogosteje jih uporabljamo v nogi spletne strani ali pa v stranskih vrsticah na blogih.

WordPress spletne strani – ja ali ne?

Ne glede na to ali boste spletno stran sami izdelali, urejali ali dopolnjevali, velja razmisliti o WordPress spletni strani. Nenzadnje temelji na trenutno najbolj priljubljeni platformi, ki jo redno vzdržujejo. Za nasvete in namige pri urejanju WordPress strani si lahko ogledate naša navodila, če pa želite unikatno WordPress spletno stran, pa nam pišite in zaupajte vaše želje.