Onepage spletna stran ali enostranska spletna stran je ravno to, kar ime obljublja: ena stran (primer: opencart.si). Gre za izjemno popularen tip spletne strani, ki ponuja vse informacije na enem mestu – v tem primeru na eni strani. Onepage spletna stran je lep primer urejenosti, preprostosti in jedrnatosti, saj ni prostora za odvečno vsebino.

Revolver: Štrekna.si - predstavitev strani
Štrekna.si – Enostranska (onepage) spletna stran by Revolver

Onepage spletna stran in njena struktura

Organiziranje enostranske strani je lahko pravi izziv, saj je vsa navigacija spletne strani samo na eni strani. Glavni namen enostranske spletne strani je, da vse pomembne informacije predstavimo na eni strani. Vendar pazljivo – pri tem je potrebno dobro razmisliti, katere informacije so dejansko najpomembnejše.

Ko nam uspe ugotoviti, katera vsebina je pomembna in kako jo bomo predstavili, lahko onepage spletna stran zagotovi odlično, brezhibno in učinkovito uporabniško izkušnjo za obiskovalce spletne strani. Uporabniška izkušnja izvira ravno iz tega, kako smo se ljudje navadili uporabljati splet: obiščemo spletno stran in hitro preletimo prvo stran, če so na njej informacije, ki jih potrebujemo. Če ocenimo, da teh informacij ni, zapustimo spletno stran.

Vsebina onepage spletne strani

Onepage spletna stran ima približno od 4 do 5 vsebinskih razdelkov – za karkoli več od tega je smotrno razmisliti o podstraneh. Na primeru enostranske spletne strani majhnega podjetja so ti razdelki udarni predstavitveni blok, kratka predstavitev, kaj počnemo, opis izpostavljenega produkta, reference ter nekaj besed o nas s kontaktnimi podatki.

Vsebinske razdelke prilagodite glede na vaše potrebe – a vendar bodite pozorni na količino informacij in  na sosledje le-teh. Uporabniki se bodo premikali navzdol po vaši strani, zato je sosledje informacij veliko bolj pomembno kot pa v primeru, da imamo spletišče razdeljeno na podstrani, kjer se uporabnik sam odloči, katere informacije želi dobiti v naslednjem koraku.

Za koga je primerna onepage spletna stran?

Enostranska spletna stran je primerna predvsem za majhna podjetja in samostojne podjetnike, ki opravljajo zelo specifično dejavnost, pri kateri ni veliko diverzifikacije med produkti in storitvami. Vendar pa to še ne pomeni, da je to edina možna uporaba onepage spletne strani – strukturo onepage spletne strani je namreč mogoče učinkovito uporabiti tudi kot pristajalno (tj. prvo in edino) spletno stran. Ko se boste odločali za izdelavo spletne strani ali za posodobitev obstoječe, razmislite tudi o možnosti onepage oz. enostranske spletne strani, če le-ta zadošča vašim potrebam.