Objavljeno: 19 marca, 2021

Google Icons je postal del Google Fonts! Google Fonts je spletni servis, ki ponuja bogat nabor brezplačnih in odprtokodnih tipografij, ki jih (spletni) oblikovalci s pridom uporabljamo vsakodnevno. A ne le oblikovalci – vse tipografije je mogoče prenesti in namestiti tudi na vašem osebnem računalniku, tako da jih lahko tudi sami uporabljate kjerkoli in kadarkoli. Zdaj pa je Google razširil ponudbo brezplačnih in odprtokodnih virov tudi na ikonografijo ali preprosto – na ikone.

Ikonografija in ikone

Ikonografija je postala ključni element tiskanih in digitalnih medijev, ki poskušajo v najkrajšem možnem času na uporabnika prenesti svoje sporočilo. Ikonografija je vizualni jezik, ki vsakemu elementu (op. ikoni) pripisuje določen standardiziran pomen, ki je univerzialno sprejet in ni podvržen različnim interpretacijam.

Ikonografija prenos sporočila doseže s pomočjo grafičnega elementa – ikone. Ikona je poenostavljana reprezentacija objekta, subjekta, pojma ali dejanja iz resničnega življenja. Tako je ikona diskete postala simbol za shranjevanje, saj predstavlja medij, ki se je v preteklosti uporabljal za shranjevanje podatkov. Čeprav disket več ne uporabljamo, pa je ikona diskete univerzalno sprejeta kot najbolj reprezentativna grafična upodobitev dejanja shranjevanja.

Google Icons na voljo na Google Fonts

Katalog ikonografije najdete na Google Fonts, na zavihku Icons. Izbirate lahko med več tisoč različnimi ikonami v petih različnih stilih zaradi česar bo kombiniranje z grafično podobo vaše spletne strani ali spletne trgovine zelo preprosto. Na voljo so v črtnem (outline), zapolnjenem (filled), zaobljenem (rounded), ostrem (sharp) in dvobarvnem stilu (two tone).

Google Icons ponujajo brezplačne in odprtokodne ikone v 5 stilih.
Google Icons ponujajo brezplačne in odprtokodne ikone v 5 stilih.

Poleg izbire stila pa vam Google Icons omogočajo to, da svojo ikono tudi hitro oblikujete. Določite lahko njeno gostoto in velikost ter izberete eno izmed dveh barvnih različic ikone. Samo dve barvni različici? Da. Barvni različici sta na voljo vkolikor želite ikono prenesti bodisi v .png bodisi v .svg formatu, za uporabo na spletu pa jih lahko oblikujete s pomočjo CSS stilov. Za oblikovanje Google ikon je pripravljena tudi obsežna dokumentacija v angleškem jeziku.

Zakaj sta nam Google Icons in Google Fonts všeč?

Zgolj dve ključni besedi: brezplačno in preprosto. Spletnih storitev, ki ponujajo svoje ikonografije ali posamične ikone je veliko. Med najbolj priljubljenimi so zagotovo FontAwesome, Icons8 in Smashicons. Čeprav imajo brezplačne (free) in plačljive različice (pro/premium), je potrebno biti pozoren na licence, ki narekujejo, kako lahko ikone uporabljamo. Če je nekaj na spletu brezplačno, to še ne pomeni, da lahko ta vir uporabljamo povsem neomejeno. V primeru Google Icons teh omejitev ni.

Na drugi strani pa je Google Icons preprosto vključiti na spletno stran. Vsem zgoraj omenjenim spletnim storitvam je skupno, da lahko ikono prenesemo v želenem formatu, nato pa jo naložimo na svojo spletno stran, trgovino ali blog. Google Icons (podobno kot FontAwesome) pa omogoča tudi neposredno vdelavo s pomočjo spletne kode, ki ponuja neomejene možnosti oblikovanja, v kolikor poznamo vsaj malo spletnega oblikovnega jezika CSS.


Google Icons so dobrodošla pridobitev, za katero verjamemo, da jo boste s pridom uporabljali. Vkolikor Google ikone ne zadoščajo vsem vašim potrebam, pa se še vedno lahko obrnete na nas in vam oblikujemo ikonografijo po meri.