Objavljeno: 23 julija, 2021

Za spletne strani je izrednega pomena, kako dobro so optimizirane. Del tehničnega dela optimizacije leži v pravilni uporabi slik, grafik in fotografij na sami spletni strani. S pravilno obdelavo grafičnega materiala in ustrezno uporabljenim formatom lahko vsak posameznik brez posebnega znanja poskrbi, da bodo vsebine na njegovi spletni strani vedno kar se da dobro optimizirane. Torej – kdaj uporabiti JPG in kdaj PNG grafične materiale?

Format JPG

Format JPG je zaradi skrbnega ravnotežja velikosti datoteke in kakovosti slike postal standardni stisnjeni format digitalne fotografije in grafičnih materialov na spletu. Format JPG je priljubljen zato, ker ima tipična JPG fotografija kompresijsko razmerje 10:1. To pomeni, da  lahko izvorno fotografijo v velikosti 10 MB stisnemo na velikost 1MB brez očitne izgube kvalitete same fotografije.

Format JPG je najbolj primeren za prikaz večbarvnih fotografij in spletnih ozadij, smotrno pa je, da se mu izognemo pri slikah z veliko besedila ali ilustracijah z ostrimi črtami, saj te črte kmalu postanejo zelo zamegljene.

Format PNG

Format PNG je format slik, pri katerem ne prihaja do izgube podatkov in s tem kvalitete. Format PNG dobro obdeluje tudi podrobne slike z visokim kontrastom, zato je format PNG pogosteje privzeti format posnetkov zaslona, ​​saj lahko zagotavlja skoraj popolno predstavitev vsake točke (op. pixel) zaslona. Največja prednost formata PNG pa je, da omogoča transparentnost oziroma prozornost slik, kar je še posebej dobrodošlo na spletu – predvsem pri umestitvi logotipov.

Format PNG je najbolj primeren za prikaz grafičnih elementov s prozornim ozadjem, elementov, ki nimajo veliko različnih barv ter elementov, pri katerih želimo ohraniti ostrino črt ali besedila.

Primerjava uporabe: format JPG in format PNG.
Primerjava uporabe: format JPG in format PNG.

Kateri format je boljši?

…odvisno od potreb. Čeprav gre za formata, ki ju povezujemo s slikami, fotografijami in drugimi grafičnimi elementi, si nista neposredna konkurenta, zato težko trdimo, da je eden boljši od drugega. Pomembno je le, da izberemo pravega glede na naše potrebe. Če izberemo pravi format, bo to pomenilo, da bo grafični element kompresiran na svojo najmanjšo velikost, ki še vedno nudi optimalne rezultate. Čisto poenostavljeno pa to pomeni, da bo slika, fotografija ali logo shranjen v svoji najmanjši možni velikosti, kar bo pozitivno vplivalo na čas nalaganja vaše spletne strani. Čas nalaganja pa je eden izmed najpomembnejših pokazateljev, kako dobro je optimizirana vaša spletna stran.

Če povzamemo in poenostavimo:

  • Za fotografije uporabljamo format JPG.
  • Za logotipe, transparentne elemente ter grafike z ostrimi linijami uporabljamo format PNG.