Objavljeno: 3 oktobra, 2019

Pri oblikovanju besedil in pripravi grafičnih sporočil, se na neki točki vprašamo: katera pisava je prava? Skrbna izbira pisav, ki jih želite uporabiti za različne dele besedila ali naslove, je za vašo vsebino ključnega pomena, vendar je lahko težavna. Ustrezno izbrana pisava lahko naše sporočilo podkrepi ali pa mu da povsem drugačen pomen. V fazi oblikovanja grafičnih sporočil pa se pri kombiniranju pisav lahko ujamemo v marsikatero past. Zato smo za vas pripravili 5 nasvetov, kako izbrati pravo pisavo in kako učinkovito kombinirati različne pisave med seboj.

Kaj je pisava in kaj družina pisav?

Preden začnemo, naj obrazložimo rabo nekaterih terminov in kako se prevajajo v angleščino, saj vam bo ta informacija prišla prav, če boste iskali nove pisave na spletnih mestih kot sta Google Fonts ali pa DaFont. Pogovorno vsakemu naboru črk in znakov pravimo pisava, v angleščini pa je to font, čeprav je bolj pravilen izraz type. Pisava je nabor znakov enotnega stila in velikosti, kot npr. Arial 36pt Bold (op. pisava Arial, velikosti 36, ležeče).

Terminologija postane kompleksnejša, kadar govorimo o družini pisav – typeface. Družina pisav je set ene ali več pisav, ki imajo različne velikosti, debeline in stile, s katerimi je mogoče doseči optični učinek raznolikosti designa. Če ostanemo na primeru pisave Arial: družina pisav Arial vključuje pisave Arial, Arial Bold, Arial Narrow, vsaka od njih ima lahko različne velikosti (ponekod tudi debeline) ter stile (navadno, ležeče, krepko).

Na Google Fonts velikokrat lahko naenkrat prenesete celotno družino pisav ali pa zgolj posamično pisavo.

1. Preveč pisav in pogosto spreminjanje pisav

Mešanje in ujemanje različnih pisav lahko pomaga pri razčlenjevanju dokumenta. Prav tako pa lahko na subtilen, a učinkovit način spremeni bralčev odnos do vsebine. Bolj klasična pisava bo vzbujala zaupanje, bolj mladostna pa nakazuje na bolj zabavno vsebino. Če prepogosto menjate pisave različnih stilov, se lahko bralec zelo hitro počuti izgubljeno, saj mu/ji vzbujate občutek kot da gre za več različnih besedil.

Priporočamo: uporabite največ dve pisavi: eno za naslove (ali glavno sporočilo) in eno za preostanek besedila.

2. Neprimerna velikost pisav

Vsaka pisava ima svojo optimalno velikost, za katero oblikovalec meni, da je pri njej videti najbolje. Pisave, ki so boljše, ko so večje, so primerne za naslove. Pisave, ki so boljše v manjši velikosti, pa so primerne za pisavo telesa. Velikost pisave ni le dejanska velikost, temveč je kombinacija velikosti, razmika med znaki ter razmika med vrsticami. Nekatere pisave lahko uporabite za oboje ali pa jih celo zamenjate med seboj, vendar pa obstajajo tudi take pisave, ki ustrezajo zgolj eni rabi. Zakaj je temu tako?

To ima veliko opravka s presledkom med vrsticami, kerningom (presledkom med znaki) in tudi s tem, kako so same črke oblikovane. Primer spodaj –  za naslov je uporabljena stilizirana pisava Megrim, za besedilo telesa pa pisava Open Sans. Tu vidimo, kako je ena pisava lahko primerna za naslov, hkrati pa povsem neustrezna za besedilo telesa.

Revolver blog: Pisava naj bo v skladu z namenom.
Izberite pisavo glede na njen namen.

Priporočamo: Kadar izbirate pisavo, se najprej vprašajte, čemu bo namenjena. Postavite berljivost pred estetiko.

3. Slabo izbrana pisava

Čeprav je veliko pisav, ki se odlikujejo po svoji vsestranskosti in jih z veseljem pogosto uporabljamo (gledam te, Helvetica,), nekatere pisave sprožijo zelo specifičen odziv bralca. Če tega ne upoštevate pri izbiri pisave, bo vaše sporočilo najverjetneje trpelo. Bi naročili kepico sladoleda?

Revolver blog: Pisava vzbuja različne občutke
Pisava vzbuja različne občutke

Priporočamo: Tipografska ironija se vedno ne obnese. Poglejte pisavo in se vprašajte, kakšen občutek vzbuja v vas in ali je le-ta v skladu z vašim sporočilom.

4. Uporaba podobnih pisav

Uporabo različnih pisav upravičimo takrat, kadar med njimi obstaja dovolj očitna razlika. V kolikor pisav ne moremo med seboj očitno razlikovati, to povzroči zmedo pri našem bralcu. Premajhna razlika med pisavami povzroči podoben učinek kot prepogosto menjavanje pisav – bralec se bolj osredotoča na to, ali obstaja razlika in kako to vpliva na sporočilo, kot pa na dejansko vsebino sporočila. Ne pozabite – z uporabo različnih pisav ustvarjamo hierarhijo, s katero bralca vodimo po naši vsebini.

Revolver blog: Izogibajte se preveč podobnim pisavam.
Opazite razliko med: Berlin Sans, Arial in Quicksand?

Priporočamo: Uporabljajte kombinacije vizualno različnih pisav, ki jih je že na daleč mogoče razlikovati med seboj.

5. Uporaba nasprotujočih stilov

Pisava v kombinaciji s slogovno različno pisavo lahko ustvari prav poseben učinek in poskrbi za privlačen videz vsebine. Če iščete subtilnost, poskusite izbrati pisave iz iste družine pisav. Če pa želite doseči večji slogovni kontrast, pa poskusite izbrati pisave, ki v dveh skoraj nasprotnih slogih. Toda bodite previdni: močnejši kot je kontrast, večje je tveganje za pojav nasprotujočih stilov.

Revolver blog: Pisava ima več slogov, ki jih lahko uporabite.
Prvi primer prikazuje pisavo iz iste družine, v drugem pa smo uporabili pisavi iz dveh družin z nasprotujočimi slogi.

Priporočamo: Subtilne kombinacije slogov, kjer spreminjamo le debelino pisave, so vedno dobra izbira.