Že ničkolikokrat smo poudarili, kako hitro se splet spreminja – trendi prihajajo in odhajajo, nove tehnologije spreminjajo način dela, uporabniki postajamo vse bolj zahtevni. Ampak kot kaže se splet le ne spreminja tako hitro kot bi želeli. V teh dneh je bila napovedana nova različica (op. 5.5) priljubljene spletne platforme WordPress – z njo pa ena novost, ki smo si jo tako tako zelo želeli in jo KONČNO tudi dobili. No, želeli smo si jo približno 10 let nazaj, ampak ne bomo dlakocepili. Ta novost je zip posodobitev WordPress tem.

Zip posodobitev WordPress teme? Klikni »Posodobi«

Točno tako – za posodobitev WordPress teme lahko preprosto kliknemo možnost »Posodobi« in nekaj trenutkov kasneje je na naši spletni strani že nova različica naše teme. Ob tem opravilu so administratorjem spletnih strani kakšen manjši glavobol povzročile modifikacije datotek uporabljene teme. Ob posodobitvi so nove datoteke v celoti nadomestile obstoječe, s tem pa izničile tudi morebitne spremembe po meri.

Posodabljanje tem in vtičnikov na platformi WordPress je sicer relativno preprosto opravilo, kadar vse poteka kot po maslu. Več vtičnikov kot ima vaša spletna stran, večja je verjetnost, da bo posodobitev enega vtičnika (ali teme) povzročila nekompatibilnost med njimi. V najbolj črnem scenariju spletišče preneha delovati. Ampak to so skrbi, ki jih ima sistemski administrator spletišča.

Kdaj bi sploh uporabili zip posodobitev WordPress teme?

Danes je zelo malo situacij, v katerih bi zip posodobitev WordPress teme bila boljša izbira kot pa dobro poznana »posodobitev z enim klikom«. Upravljanje s posodobitvami je bil velik izziv v zadnjih 10 letih in ravno zaradi tega je nastalo ogromno vtičnikov, ki  naslavljajo ravno ta problem. Najbolj priljubljen vtičnik za upravljanje s posodobitvami ima namreč kar 200 000 aktivnih instalacij.

Zip posodobitev WordPress tem - Samodejne posodobitve
WordPress posodobitve doživljajo spremembe.

Čeprav je možnost zip posodobitev WordPress tem prišla desetletje prepozno, zanjo še vedno obstaja scenarij uporabe. Gre za specifično situacijo v primeru tem po meri. WordPress spletne strani spremlja stigma, da so ustvarjene iz kupljene teme in s tem povsem generične. Skoraj vse WordPress spletne strani temeljijo na temi, ki pa zagotovo doživi tudi nekaj modifikacij. Na drugi strani spektra pa so WordPress teme, ki jih razvijalci ustvarijo za točno določen projekt in naročnika. Torej po meri. In ravno posodobitve tem po meri bo ta funkcionalnost olajšala.

Posodobitev WordPress teme z enim klikom je mogoča za vse teme (in vtičnike), ki so na voljo v WordPress repositoriju. V repositoriju so tiste teme in vtičniki, ki so prestali test ustreznosti in ki so na voljo večjemu krogu uporabnikov. Tema (ali vtičnik), ki se pojavlja na omejenem številu spletišč in je bila ustvarjena za točno določen namen nekako ne sodi v to kategorijo. In ravno v teh primerih bo zip posodobitev WordPress teme prišla še kako prav, saj bo omogočala več nadzora nad tem, katere datoteke naj bodo del posodobitve in katere ne.

In kaj je še novega?

Samodejne posodobitve! Samodejne posodobitve niso revolucionarna novost, vsaj ne v tej obliki. Največ se uporabljajo pri manjših varnostnih ter večjih nujnih posodobitvah WordPress jedra. Do samodejne posodobitve pride s strani strežnika, če predolgo odlašamo s posodobitvijo na novejšo in varnejšo WordPress različico. Ampak to se dogaja na strani strežnika. Zdaj pa bodo samodejne posodobitve na voljo tudi znotraj WordPressa – torej na strani samega spletišča.

Samodejne posodobitve vsaj v teoriji olajšajo delo. V praksi pa lahko povzročijo kar nekaj preglavic, če posodobljene različice tem in vtičnikov niso kompatibilne med seboj. V tem primeru je smotrno nove različice predhodno preizkusiti, zato da nas kaj ne preseneti. Na kratko – pazljivo s samodejnimi posodobitvami.

Povabite nas na kavo in vam povemo kakšno zanimivo zgodbo o posodobitvah, ki nam niso pustile spati – ali pa se dogovorimo, kako bomo sodelovali na našem naslednjem skupnem projektu.