Po navedbah Facebooka se Facebook siv račun uporablja za oglaševanje in skrbništvo nad Facebook stranmi brez osebnega računa. Ti računi so omejeni in nimajo dostopa do toliko funkcij kot standardni osebni računi Facebook, vključno z nekaterimi varnostnimi funkcijami.

Facebook podpora ponuja malo ali nič smernic o tem, kako preklopiti svoj račun, zato smo v nekaj preprostih korakih pripravili vodnik, kako preklopiti iz sivega računa v običajni osebni račun oz. profil.

Kaj je “Grey account” ali siv račun na Facebooku?

Facebook siv račun (gray account) je račun, ki ni povezan z nobenim osebnim profilom, ampak je nastal kot napaka pri kreiranju Facebook strani ali profila za podjetje, pri pretvorbi računa iz osebnega profila v Facebook stran ali pa pri združevanju podvojenih Facebook strani. Običajno se poimuje tudi kot “shared Login” saj v isti organizaciji uporablja uporabniško ime in geslo za ta račun več ljudi.

Uporabniki pogosto ustvarijo takšne račune, ko ustvarijo profil za svoje podjetje (namesto Facebook strani). Ustvarjanje Facebook profila za podjetje ali organizacijo je v nasprotju s pogoji storitve Facebook, zato Facebook, tak račun pretvori v siv račun ali pa celo izbriše.


Zakaj moramo spremeniti svoj siv račun v običajen račun na Facebooku?

Siv račun je sicer lahko priročen, če ne želite povezati svojega osebnega profila in poslovne strani. Vendar pa je to bolj ali manj edina korist, ki jo s tem pridobite. Ko je vaša stran vzpostavljena s sivim računom – Gray Account, izgubite nekatere ključne funkcije Facebooka:

1. Ni novic
S tem računom nimate dostopa do vira novic. Čeprav se vaša stran lahko prikaže v virih novic drugih uporabnikov Facebooka, vi novic ne boste videli, medtem ko ste prijavljeni s sivim računom.

2. Facebook aplikacije niso dostopne

3. Izključenost iz Facebook iskalnika

Sivi računi se ne pojavljajo v rezultatih iskanja Facebooka. To je lahko še posebej problematično, če gre za račun za podjetje, s katerim poskušate pridobiti nove stranke.


Kako spremenimo sivi račun v običajen Facebook račun?

 1. korak: Prijavite se v svoj osebni račun/profil ali ustvarite nov Facebook profil
  Če ne želite povezati svojega osebnega računa s stranmi, ki jih upravljate, ustvarite nov Facebook račun, ki ga boste povezali s temi stranmi.
 1. korak: Prijavite se v svoj siv račun – gray account
  Naslednji korak je, da se prijavite v svoj siv račun in se pomaknete do nastavitev strani. Na levi strani poiščite zavihek “Vloge strani”. Če zavihka ne najdete takoj morate najprej klikniti na “Nastavitve”, prav tako na levi strani. Tukaj boste dodali oz zamenjali skrbniški račun.
FACEBOOK: Vloge na strani
 1. korak: Dodajte svoj osebni profil kot profil skrbnika
  Če želite pridobiti popoln dostop do vseh funkcij Facebooka, morate povezati vsaj en običajen Facebook profil z vasko svojo Facebook stranjo, ki jo upravljate s sivim računom.
 2. korak: Dodajte druge skrbnike
  Če upravljate več strani ali eno samo stran za podjetje, je dobro dodati vsaj še enega skrbnika, saj v primeru, da se zaposleni zamenjajo lahko izgubite dostop do Facebook strani, lastništvo pa je večkrat težko prenesti nazaj na podjetje, sploh če edini (trenutni) skrbnik ne želi sodelovati.

Kako lahko dodam drugega skrbnika za mojo Facebook stran?

Če želite na svojo stran dodati skrbnika, se pomaknite navzdol do razdelka »Dodeli novo vlogo strani«. Poiščite uporabnika po imenu ali vnesite e -poštni naslov, ki ga uporablja za upravljanje svojega profila. Izberite možnost »Skrbnik« in kliknite »Dodaj«. Seveda ni odveč da dvakrat preverite, da boste dodali pravo osebo.

Kaj objavljati na družbenih omrežjih?

Na družbenih omrežjih ni pomembno le to, kako pogosto se javljamo, temveč tudi kako. Za uspeh na družbenih omrežjih je potrebno znati poslušati, spremljati dogajanje in se primerno odzivati na vse reakcije vaših sledilcev.
Na agenciji Revolver vam pomagamo vzpostaviti prijeten, zanimiv in koristen dialog z zanimivo vsebino.
Več informacij…

FACEBOOK: nova vloga na strani