Objavljeno: 8 decembra, 2022

Nova Facebook prevara za december 2022 kroži po spletu. Prevare se pojavljajo vsakodnevno, tokrat vam predstavljamo najnovejšo, s katero se je marsikdo že srečal.

Facebook prevara – december 2022

Prevare in poskusi pridobivanja vaših podatkov so del vsakdana, če ste prisotni na spletu. Tokrat uporabniki dobivajo nova sporočila, ki so vezana na Facebook profile. Identiteta in verodostojnost na spletu sta zelo pomembni in tega se spletni nepridipravi zavedajo. Tokrat je v obtoku sporočilo, ki sporoča, da je nekdo domnevno prijavil vašo Facebook stran ali vaš profil na podlagi ponarejanja oz. kraje identitete.

O spletnih prevarah smo že večkrat pisali. Predstavili smo potencialne vdore v Facebook račun, oktobrske e-mail bančne prevare kot tudi bolj napredne deepfake prevare.    

Na obzorju je nova Facebook prevara, a brez skrbi. V nadaljevanju vam predstavimo, kako izgleda ponarejeno sporočilo in na kaj biti pozorni.

Kako izgleda novo lažno sporočilo?

Po e-mailu in v zasebnih sporočilih kroži sporočilo, ki vas obvešča o tem, da je nekdo prijavil vaš profil zaradi kraje identitete. Sporočilo vas v nadaljevanju poziva, da svojo identiteto potrdite.

Tega ne smete storiti, ker gre za prevaro. To prevaro lahko prepoznate po naslednjih pokazateljih:

Primer Facebook prevare - december 2022
Primer Facebook prevare – december 2022
  • 1) Pošiljatelj je Web-Support, a ne piše, čigava spletna podpora,
  • 2) email je poslan z naslova __________@facebookmail.com. Vsi uradni Facebook e-maili so poslani z domene @facebook.com,
  • 3) povezava za potrditev identitete nima nobene omembe Facebooka in izgleda tako: https:// apzsvicez . start . page/ (op. v izogib nezaželenim klikom smo v povezavo dodali presledke),
  • 4) med navedenimi povezavami vidite Facebook profile, ki jim sledite ali pa so zelo razpoznavni.