Objavljeno: 16 decembra, 2022

SEO in izdelava spletnih strani sta med seboj tesno povezana. SEO (ang. search engine optimization) igra pomembno vlogo pri kasnejši učinkovitosti naše spletne strani (ali spletne trgovine). Pri izdelavi spletnih strani je zelo zaželeno, da pri delu upoštevamo tudi SEO načela. Njihovo upoštevanje pa je še toliko bolj pomembno, če prenavljamo obstoječo spletno stran.

SEO in izdelava novih spletnih strani

SEO je optimizacija za spletne iskalnike. To pomeni, da je spletna vsebina pripravljena in prilagojena (op. optimizirana) na način, ki stremi k čim višjemu uvrščanju med zadetki spletnega iskanja. Pri izdelavi novih spletnih strani je najlažje poskrbeti za dober SEO, če ga že od samega začetka upoštevamo pri vsakem spletnem elementu.

Večji izziv pa predstavlja SEO v procesu prenove obstoječe strani. Vsaka spletna stran (ali spletna trgovina) ki je bila že nekaj časa objavljena na spletu, je indeksirana. Indeksiranje spletnih strani pomeni, da so le-te (z vsemi podstranmi) vpisane v »bazo« spletnih strani in trgovin ter na tak način lažje dostopne iskalnikom in uporabnikom. S kakšno lahkoto bodo novi uporabniki našli vašo stran pa je odvisno ravno od SEO. Za čim boljše rezultate je dobrodošlo spoštovati čimveč SEO načel, kjer je to mogoče.

Potrebujete novo spletno stran ali spletno trgovino?

Ob upoštevanju vaših želja po meri izdelamo spletno stran ali spletno trgovino kot si jo želite.

Kako izboljšati SEO ob izdelavi spletne strani?

Pri izdelavi (ali prenovi spletne strani ali spletne trgovine) moramo biti pozorni na mnogo SEO načel, ki vplivajo na prav vsak element na naši spletni strani. Prenove ali izdelave spletne strani se moramo lotiti pazljivo, saj je od priprave posameznih elementov odvisno, kako bo Google uvrščal našo spletno stran med zadetki iskanja, kako dobro uporabniško izkušnjo bomo ponudili našim obiskovalcem, ter nenazadnje: ali nam bo naša nova spletna stran pomagala pri poslu.

SEO je pomemben pri izdelavi spletnih strani.
SEO je pomemben pri izdelavi spletnih strani.

Za dosego najboljših rezultatov bodite pozorni na:

Pisanje vsebine. Spletna vsebina mora biti hkrati napisana za spletne iskalnike kot tudi za ljudi. V ta namen si lahko preberete naše pretekle bloge o pisanju vsebine, njenemu strukturiranju in opremljanju s ključnimi besedami.

Ključne besede. Ključne besede so termini in iskalne fraze prek katerih obiskovalci najdejo vašo spletno stran ali spletno trgovino. Ključne besede so neposredno povezave s pripravo vsebine kot tudi pripravo grafičnih elementov. So pomembne za dober SEO, zato pazljivo pri njihovem izboru in implementaciji.

Izbor slik in fotografij. Grafični elementi popestrijo vašo spletno stran, a so hkrati lahko tudi zelo močno SEO orodje. Če grafične elemente opremimo z ustreznimi besedili, se bodo tudi ti pojavljali med zadetki iskanja in privabljali več obiskovalcev na našo spletno stran.