Objavljeno: 22 julija, 2022

Spletni iskalniki in brskalniki drugače razumejo vsebino kot uporabniki. Uporabniki vidimo sliko na spletni strani ali v spletni trgovini in lahko prepoznamo njeno vsebino. Spletni iskalniki in brskalniki pa potrebujejo dodatno pomoč pri razumevanju vsebine slike. V tem primeru nam pride prav nadomestno besedilo (ang. alt text), s pomočjo katerega opišemo vsebino slike.

Kaj je nadomestno besedilo (alt text)?

Nadomestno besedilo (ang. alt text) je nadomestni atribut oz. opis, ki se uporablja v kodi spletne strani ali spletne trgovine za opis videza, vsebine in namena uporabljene slike.

Nadomestno besedilo je mogoče dodati na katerokoli sliko bodisi preko uporabniškega vmesnika ali z neposrednim vpisom v HTML kodo. Večina najbolj razširjenih spletnih platform (kot sta WordPress in OpenCart) omogočata dodajanje nadomestnega besedila slikam prek uporabniškega vmesnika na nadzorni plošči ali administrativnem delu spletišča, v vsakem primeru pa ga je mogoče dodati tudi neposredno v HTML kodo s pomočjo atributa alt=«nadomestno besedilo«.

Zmanjkuje idej za pisanje vsebin?

Potem ste na pravem mestu. Za vas in vaše podjetje pišemo zanimive vsebine, ki jih lahko uporabite na spletni strani, v spletni trgovini ali pa na družbenih omrežjih.

Zakaj uporabljamo nadomestno besedilo?

Dodajanje nadomestnih besedil slikam in drugim dokumentom je zamudno in zaradi tega marsikdo preskoči ta korak. A vendar vam nadomestno besedilo lahko zelo pomaga pri višjem uvrščanju med Googlovimi zadetki iskanja, saj iskanje poteka ne le po besedilni vsebini, temveč tudi po slikah.

Nadomestno besedilo slik ima več pozitivnih učinkov.
Nadomestno besedilo slik ima več pozitivnih učinkov.

Nadomestno besedilo uporabljamo zato, da:

  • Povečamo dostopnost spletnih vsebin. Slepi in slabovidni uporabniki, ki uporabljajo bralnike zaslona, bodo težje razbrali vsebino slike. V pomoč jim je bralnik zaslona, ki prebere nadomestno besedilo in ga predstavi uporabniku na ustrezen način. Tako lahko vsi uporabniki brez ogleda dejanske slike vedo, kaj je na sliki.
  • Ob manjkajoči sliki uporabniki vedo, kaj naj bi bilo na sliki. V kolikor se slika ne naloži, lahko uporabniki še vedno dobijo informacijo, kaj slika predstavlja. Najpogostejša razloga za ne prikazovanje slike sta sprememba URL naslova slike ali pa prešibka internetna povezava, pri kateri se slike ne naložijo pravočasno. V tem primeru je uporabnikom prikazana ikona za slikovni element (tj. sliko), zraven pa nadomestno besedilo, kaj bi slika prikazovala, če bi bila prikazana.
  • Povečamo učinek spletne optimizacije (SEO). SEO optimizacija se primarno sicer osredotoča na optimizacijo tekstovne vsebine, a velik del te optimizacije predstavljajo tudi slike, saj spletni iskalniki med svojimi zadetki iskanja prikazujejo tudi slike. Nadomestno besedilo tako daje boljši kontekst, kaj slika predstavlja in zaradi tega lahko bolj ustrezno indeksirajo sliko ter jo umestijo med zadetke iskanja.

Kako pravilno strukturirati nadomestno besedilo?

Struktura nadomestnega besedila je odvisna od tega, kaj želite s posamezni sliko doseči. Splošno pravilo pa je, da nadomestno besedilo vključuje ime podjetja oz. ime spletišča na katerem se nahaja ter vsebinski opis, kaj slika predstavlja. Opis naj bo kratek in jedrnat. Če pa potrebujete daljši opis, kaj slika predstavlja, to storite s pomočjo opisa ali napisa pod sliko.

Potrebujete novo spletno stran ali spletno trgovino?

Ob upoštevanju vaših želja po meri izdelamo spletno stran ali spletno trgovino kot si jo želite.