Objavljeno: 23 septembra, 2022

Vsak poslovni ali proizvodni sektor pri svojem delu uporablja namenska orodja in programe, ki so namenjeni ustvarjanju specifičnih izdelkov. Tako je tudi v sferi načrtovanja uporabniške izkušnje, ki je sestavni del vsakega digitalnega projekta – od izdelave spletnih strani in spletnih trgovin pa vse do izdelave spletnih in mobilnih aplikacij. Na voljo je (bilo) veliko različnih orodij za načrtovanje uporabniške izkušnje in uporabniških vmesnikov (UX in UI), zdaj pa je prišlo do situacije, ko sta se dve konkurenčni orodji znašli pod isto streho. Najnovejša novica je, da je Figma postala last podjetja Adobe.

Figma in AdobeXD

Figma in AdobeXD sta najbolj uporabljeni orodji za načrtovanje uporabniške izkušnje. Pri njima je tako kot pri uporabnikih osebnih računalnikov: enim je bolj všeč operacijski sistem Microsoft Windows, drugim pa Apple OSX. Vsak uporablja tisto, kar mu je ljubše in enako je pri orodjih za načrtovanje uporabniške izkušnje.

Figma je postala priljubljeno orodje zaradi svoje preproste uporabe in dostopnih cen za svojo plačljivo različico. Na drugi strani pa je AdobeXD, ki je rezultat dela razvijalcev družine orodij Adobe, ki so sinonim za standard v sferi digitalnih medijev. V Adobe družini najdemo najbolj prepoznavna orodja za kreativce s področja grafičnega oblikovanja (program Photoshop), priprave vektorskih grafik in izdelave logotipov (program Illustrator), priprave in oblikovanja tiskovin (program InDesign), obdelave videov (programa Premiere in After Effects) in obdelave fotografij (program Lightroom). Kasneje pa je podjetje Adobe predstavilo še en produkt – AdobeXD, s katerim so želeli konkurirati programu Figma, ki je že veljal za najbolj uporabljeno orodje na področju oblikovanja uporabniške izkušnje.

Potrebujete novo spletno stran ali spletno trgovino?

Ob upoštevanju vaših želja po meri izdelamo spletno stran ali spletno trgovino kot si jo želite.

Figma je postala last Adobe in kaj to pomeni

Figma in AdobeXD sta primerljivi orodji. Razlika je, da je bila Figma prvo bolj razširjeno in obče sprejeto orodje za načrtovanje uporabniške izkušnje, AdobeXD pa je prišel kasneje, ki mu nekako ni uspelo doseči uspeha kot drugim prej omenjenim orodjem iz družine Adobe.

Zdaj je Figma postala last Adobe, čemur bi lahko dodali podnaslov »Kako se znebiti konkurence«. Če konkurenta ne moreš premagati z naborom funkcionalnosti, ga kupiš. Podoben primer smo že videli na primeru Instagrama in Facebooka. Prvi je ponujal povsem nove pristope interakcije med uporabniki na družbenih omrežjih, ki jih je Facebook prepoznal kot neposredno konkurenco. Prvotni poskusi dohajanja (takrat novemu) družbenemu omrežju Instagram so se izjalovili, zato je Facebook po dolgih pogajanjih kupil družbeno omrežje Instragram. Če ne uporabljate Facebooka, a uporabljate Instragram, so vaši podatki vseeno v lasti Facebooka.

Podobna zgodba je zdaj z nakupom Figme, ki pa je med ustvarjalci ustvaril kar nekaj pomislekov. Glavno vprašanje je, kaj se bo zgodilo s priljubljeno Figmo, ki ji AdobeXD ni sledil kot je bilo sprva pričakovano. Figma je postala del Adobe Creative Cloud (Adobe CC), ki ponuja naročniški model za uporabo storitev, ki je vse prej kot cenovno dostopen. Glavna težava tega naročniškega modela je, da agencija ali posameznik potrebuje npr. 3 orodja, družina Adobe pa jih ponuja prek 20.

Kaj je boljše: Figma ali AdobeXD?

To je stvar okusa. Mesečna naročnina za posameznika za »spletni trojček glavnih orodij« (Photoshop, Illustrator in AdobeXD) znaša 60, 97 € na mesec. Na letni ravni to pomeni 731,34 €, medtem ko celoten Adobe CC letno stane 731,85 € (op. vse cene so z vključenim DDV). Mesečna naročnina za AdobeXD znaša 12,19 € za Figmo pa prav tako 12,19 € na uporabnika. Zakaj je cenik pomemben?

Obe orodji sta na voljo v brezplačni različici, s tem da Figma (zaenkrat še) omogoča veliko več kot AdobeXD. Za primerjavo brezplačnih paketov: Figma ponuja 3 brezplačne deljive projekte (op. projekte na katerih lahko sodeluje več ljudi), AdobeXD pa zgolj enega. S tem, ko je Figma postala del družine Adobe, se med dosedanjimi uporabniki pojavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo čez čas. Ali bo Figma ostala samostojni produkt? Ali bodo cene in funkcionalnosti ostale enake?

Zaenkrat podjetje Adobe ne namerava ukiniti orodja Figma oz. ga združiti z AdobeXD. Ob tem pa se poraja povsem praktično vprašanje ali je smiselno vzporedno vzdrževati in naprej razvijati dve (sicer prej konkurenčni) orodji ali ju združiti v eno orodje. Obstoječi uporabniki enega izmed naštetih orodij se bomo že prilagodili. Naročniki končnih storitev (tj. naročniki, ki želijo imeti novo spletno stran, spletno trgovino ali aplikacijo) pa bodo v najslabšem primeru lahko sčasoma pričakovali podražitev teh storitev, v kolikor se bodo spremenile cene orodij, ki so potrebne za izvedbo tega.