WordPress spletne strani vse bolj pridobivajo na priljubljenosti, saj temeljijo na uporabniškem vmesniku, ki obljublja preprosto urejanje komurkoli. Preprosto urejanje na eni strani nosi visok davek na drugi: če je urejanje preprosto, pa sama izdelava spletnih strani ni. No, vsaj včasih ni bila. Danes obstaja na trgu veliko grafičnih urejevalnikov (op. visual builder), s katerimi je mogoče ustvariti čudovite WordPress spletne strani, tudi če nimamo oblikovalskega in programerskega predznanja. Med slednjimi pa v zadnjem času nase opozarja Oxygen Builder (več tukaj).

Kaj je Oxygen?

Oxygen je plačljivi WordPress vtičnik za izdelavo spletnih strani. Oxygen sodi v kategorijo visual builder (grafičnih urejevalnikov), ki omogočajo grafično urejanje spletnih strani. Pojav visual builderjev je približal izdelavo spletnih strani prav vsakomur, saj delujejo po principu potegni in spusti (drag and drop). Njihova glavna prednost je, da ne potrebujemo programerskega ali oblikovalskega predznanja za izdelavo spletne strani – le idejo, nekaj časa, volje in vztrajnosti. Za dodatno pomoč pa imamo na Revolverju pripravljenih tudi nekaj uporabnih navodil.

Oxygen - revolucionarni vtičnik za izdelavo WordPress spletnih strani
Oxygen – revolucionarni vtičnik za izdelavo WordPress spletnih strani

Izdelava spletnih strani z Oxygen

Skozi celoten postopek izdelave spletne strani delamo z gradniki in bloki: elementi, ki jih lahko vidimo, postavljamo na poljubna mesta in jih oblikujemo po lastnih željah. Za to, da naš izdelek razumejo brskalniki in ga prikažejo kot spletno stran, pa poskrbi visual builder, ki iz kratkih kod (shortcodes) zgenerira HTML in CSS kodo, ki brskalniku določi, kako mora spletna stran izgledati. Kratke kode so srce vsakega visual builder-ja, vendar pa obstajajo velike razlike med kratkimi kodami različnih visual builderjev.

Razvijalci spletnih strani so precej kritični do visual builderjev, saj nekateri izmed njih spletni strani dodajo preveč nepotrebne kode. To lahko spletno stran upočasni, obenem pa lahko v primeru dodajanja napačnih oznak elementom to celo škoduje optimizaciji spletne strani in s tem rangiranjem med zadetki Googlovega iskanja.

Oxygen je več kot visual builder

Oxygen je več kot le visual builder – predvsem zato, ker gradi na pozitivni uporabniški izkušnji visual builderjev, hkrati pa k temu dodaja elegantnost in preprostost uporabe lastne »gole« kode. Če velja, da pri izdelavi WordPress spletne strani potrebujemo zakupljeno temo in kar nekaj programerskega znanja za prilagoditve, je pri Oxygenu zgodba malce drugačna.

Ni teme?!

Oxygen ne uporablja WordPress teme
Oxygen ne uporablja WordPress teme

Da, tako je. Oxygen ne uporablja WordPress teme. Četudi namestite WordPress temo, jo Oxygen v celoti onemogoči. S tem pridobite vso svobodo pri ustvarjanju spletne strani povsem po vaših željah. Pozitivno pri tem je, da lahko ustvarite karkoli in se izognete kopičenju nepotrebnih elementov. Ker pa ima vsak kovanec dve plati, je temnejša plat ta, da so skupaj s temo onemogočeni tudi nekateri gradniki in stranske vrstice.

Čeprav so gradniki onemogočeni, je mogoče njihovo funkcionalnost doseči tudi z Oxygenom – vendar pa bo vzelo nekaj časa. Če nameravate veliko uporabljati gradnike in iščete samo hitro postavljeno spletno stran iz predpripralvjene teme, potem Oxygen ni najbolj primerno orodje za vas. Je pa vsekakor dobra izbira za povsem unikatne spletne strani.

Hitrost spletnih strani

Oxygen spletne strani se ponašajo s svojo hitrostjo. Ta hitrost izvira ravno iz minimalistične kode, ki je vključena v nabor kratkih kod ter dejstva, da brskalniki ob prikazu Oxygen spletnih strani ne nalagajo obsežnih knjižnic in zunanjih datotek, ki jih spletna stran ne potrebuje za svoje delovanje. Prekomerno nalaganje zunanjih virov ob vsakem prikazu spletne strani je namreč pogost pojav pri vnaprej pripravljenih (kupljenih) temah, saj so pripravljenje po logiki, da bomo uporabili vse dele teme in da le-te lahko uporabimo kjerkoli.

Oxygen spletne strani pa vključujejo le tisto, kar je nujno potrebno za pravilno delovanje in prikaz spletne stran, kar naši oblikovalci občutijo kot hitrejše nalaganje strani, vzdrževalci pa kot manjšo obremenitev strežnika.

Ni podvojene kode

Oxygen nam omogoča, da ustvarimo spletno stran povsem po naših željah – od osnovne predloge do najmanjših detajlov. Nismo omejeni s prednastavljenimi predlogami, ki jih ure in ure prilagajamo, ker nam posamezni deli ne ustrezajo. Kadar prilagajamo obstoječo temo, jo najpogosteje prilagajamo stilsko – torej z uporabo CSS stilov. Da bi izničili učinek prvotne teme, nehote podvajamo obstoječa oblikovna pravila (natančneje razrede in selektorje). In ravno s temi prilagoditvami dodajamo spletni kodi nepotrebne dodatke, ki upočasnjujejo našo spletno stran. Z Oxygenom lahko ustvarimo minimalistično kodo, tudi če nismo vešči programerji.

Uporabniški vmesnik

Visual builderji ubirajo različne pristope pri tem, kako prikazati lastno orodje za izdelavo spletnih strani in njegove elemente. Najpogosteje se srečamo z visual builderji, ki uporabljajo grafične bloke, ki jih lahko primemo in potegnemo na svoje mesto, do dodatnih nastavitev pa ponavadi dostopamo prek pojavnih oken ter stranskih menijev. Pri večini svoje delo spremljamo prek plastičnega prikaza naše strani, dejanski predogled pa si ogledamo v brskalniku – v novem zavihku. Tu je ekipa Oxygena naredila vmesnik, ki upošteva potrebe oblikovalcev kot razvijalcev spletnih strani.

Oxygen nam omogoča, da takoj vidimo spremembe, ki smo jih naredili – brez da bi morali stran shraniti, jo objaviti ali pa si jo ogledati v novem zavihku. V osrednjem delu vmesnika vidimo našo spletno stran povsem tako kot bo izgledala v brskalniku. Levo in desno od osrednjega pogleda pa imamo stranske vrstice, v kateri imamo prikazano strukturo strani (desno) ter oblikovne možnosti (levo). Največji doprinos Oxygena je ravno leva stranska vrstica, ki omogoča tistim, ki nimajo obsežnega znanja CSS, da preprosto klikajo možnosti do želenega videza, tisti bolj izkušeni pa lahko neposredno vpišejo kodo po meri.

Oxygen vmesnik za izdelavo spletnih strani
Oxygen vmesnik za izdelavo spletnih strani

Za konec – komu je namenjen?

Oxygen je resnično močno orodje, ki dodaja povsem nove dimenzije izdelavi WordPress spletnih strani, ki jih v preteklosti nismo bili vajeni. Čeprav ima veliko prednosti, ki jih z veseljem pozdravljamo in nam olajšajo marsikatero opravilo, je to še vedno orodje, ki je v razvoju. S tem v mislih je potrebno z nekaj pazljivosti gledati na obstoječe pomanjkljivosti kot tudi na nove funkcionalnosti.

Obstoječe funkcionalnosti omogočajo izdelavo tudi naprednejših spletnih strani, pri katerih pa je potrebno zahtevnejše elemente še vedno ustvariti bolj kot ne ročno. Zaradi tega razloga Oxygen morda še ni primeren prav za vsakogar in vsako rabo, saj imajo ostali visual builderji že veliko dodelanih in preizkušenih funkcionalnosti, na katere smo se vsi že navadili in jih pričakujemo povsod. Je pa Oxygen orodje, ki bi ga vsak oblikovalec ali razvijalec spletnih strani moral preizkusiti in resno razmisliti o tem, ali prednosti odtehtajo trenutne pomanjkljivosti. Mi smo mnenja, da jih.


Na Revolverju uporabljamo različna orodja in platforme za izdelavo spletnih strani in drugih spletnih rešitev. Obravnavamo vas kot našega partnerja, zato skupaj z vami izberemo primerno tehnologijo za izdelavo vaše nove spletne strani. Oxygen lahko poganja tudi vašo spletni strani – pišite nam in skupaj začnimo projekt.