Objavljeno: 5 avgusta, 2022

Varnost na spletu je pomembna tema, ki ima več razsežnosti. Spletna varnost vključuje tehnični oz. strežniški vidik ter uporabniški vidik in varno izkušnjo ob brskanju. Skupni imenovalec obeh pa je SSL certifikat, ki zagotavlja varno povezavo na spletišču.

Kaj sta SSL certifikat in varna povezava

SSL certifikat je skupek podatkovnih datotek, ki vzpostavi zaščiteno povezavo med spletnim strežnikom (npr. vašo spletno stranjo ali spletno trgovino) ter spletnim brskalnikom uporabnika. SSL certifikat zagotovi kriptirano varno povezavo med obema, kar pomeni, da vsi poslani podatki med strežnikom in brskalnikom ostanejo zasebni.

Prisotnost ali odsotnost SSL certifikata in varne povezave najhitreje opazite v url naslovu spletne strani ali spletne trgovine ter s pomočjo opozorila brskalnika, da poskušate dostopati do vsebin prek nezaščitene povezave. Spletna stran ali spletna trgovina je zaščitena in opremljena s SSL certifikatom takrat, kadar se njen URL naslov začne s https://.

Zakaj je varna povezava pomembna?

SSL certifikat in varna povezava sta pomembna za zaščito podatkov uporabnika. Ta zaščita najbolj pride do izraza v primeru spletnih trgovin, ki omogočajo spletno plačevanje. Nihče si ne želi, da podatki o plačilni kartici uporabnika pristanejo v napačnih rokah.

Varna povezava pa ni pomembna le pri spletnem plačevanju, temveč tudi pri spletnih straneh, ki uporabljajo kontaktne obrazce. Kontaktni obrazci zbirajo osebne podatke uporabnikov, zato je varnost prenosa podatkov med strežnikom in spletnim brskalnikom še kako pomembna.

Tretji razlog pa je povezan s SEO optimizacijo in uvrščanjem med zadetki iskanja. Googlov algoritem razvršča zadetke iskanja po večih kriterijih, med katerimi je mogoče najti tudi SSL certifikat in varno povezavo. Na kratko – če je vaše spletišče opremljeno s SSL certifikatom, se bo le-to samodejno uvrščalo višje med zadetki iskanja kot spletišča, ki SSL certifikata nimajo.

Potrebujete novo spletno stran ali spletno trgovino?

Ob upoštevanju vaših želja po meri izdelamo spletno stran ali spletno trgovino kot si jo želite.