Te dni smo dočakali najnovejšo različico spletne platforme WordPress – poimenovane Eckstine. V slogu vseh večjih posodobitev tudi ta prinaša nekaj novosti, ki smo jih dolgo pričakovali. Čeprav novosti praviloma prinašajo spremembe na bolje, pa nekaj le-teh v prvih dneh po posodobitvi povzroča kar nekaj sivih las. Zakaj? Berite dalje.

Kaj je novega?

Najprej si poglejmo, kaj je novega. WordPress Eckstine prinaša največ izboljšav na področju SEO optimizacije spletnih strani. Optimizacija spletnih strani je pomembna za doseganje večje prepoznavnosti na spletu, predvsem pa pri visokem uvrščanju med zadetki iskanja. Slednje je mogoče doseči s primerno vsebino, dobro uporabniško izkušnjo in uporabo sodobnih tehničnih rešitev. In ravno na tem področju WordPress Eckstine prinaša pomembne novosti. Glavne izboljšave je mogoče zaznati na področju hitrosti nalaganja strani in prispevkov ter boljšemu indeksiranju spletišč. Kot ponavadi – so tudi WordPress razvijalci dobili nekaj novih »igrač« v obliki gradnikov, modulov in funkcij.

Hitrost

Hitrost nalaganja spletne strani je eden izmed ključnih dejavnikov, po katerem Googlovi algoritmi ocenjujejo kvaliteto vaše spletne strani. Hitrost nalaganja pa neposredno vpliva tudi na uporabniško izkušnjo – hitreje kot se vaša spletna stran v celoti naloži, hitreje uporabniki pridejo do želenih informacij in večja verjetnost je, da se bodo dlje časa zadržali na vaši spletni strani. Ravno trajanje obiska in dejanja na spletni strani oblikujejo končno objektivno oceno, po kateri Googlovi algoritmi presodijo ali je vaša spletna stran uporabna za uporabnike in s tem »vredna« višje uvrstitve med zadetki iskanja.

Glavna izboljšava v kategoriji hitrosti je implementacija zapoznelega nalaganja slik (ang. lazy loading). Lazy loading deluje tako, da brskalnik sliko naloži šele takrat, ko se le-ta približuje uporabnikovemu vidnemu polju. Preprosto povedano – če ima naša spletna stran 5 fotografij, ki so prisotne povsem na dnu strani, se bodo te fotografije naložile šele ko se bomo približevali dnu strani in ne takoj, ko bomo stran odprli. Tak način serviranja medijskih datotek občutno pohitri nalaganje spletne strani, obenem pa tudi prepreči prenos vsebin, ki niso potrebne.

Wordpress Eckstine prinaša funkcionalnost lazy-loading.
WordPress Eckstine prinaša funkcionalnost lazy-loading.

V povezavi s prenosom le potrebnih vsebin bodo največ pridobili uporabniki mobilnih naprav. Poleg implementacije lazy loading sistema so v WordPress Eckstine izboljšali tudi sistem serviranja ustreznih vsebin. Kadar naložite sliko v WordPress medijsko knjižnico, se za to sliko avtomatsko generirajo različne velikosti te slike, ki so namenjene za uporabo na določeni napravi. Slike visokih resolucij morda dobro izgledajo na računalnikih in drugih velikih napravah, na mobilnih napravah pa zgolj podaljšajo čas nalaganja strani. Do sedaj so bila določila o nalaganju medijskih vsebin prepuščena razvijalcem WordPress tem in vtičnikov. Takšna določila so vedno predstavljala dodatne ure dela, zato ni presenetljivo, da jih marsikatera spletna stran nima. Posledično se vse medijske datoteke nalagajo na vseh napravah in s tem povečujejo čas nalaganja. Ampak to je stvar preteklosti – WordPress Eckstine poskrbi, da se ustrezne medijske vsebine nalagajo le na napravah, ki so jim namenjene.

Iskanje in zemljevidi strani

Velikokrat poudarjamo pomen optimizacije spletnih strani in visokega uvrščanja med zadetki iskanja. Za to smo praviloma morali uporabljati dodatne vtičnike, s katerimi smo ustvarili zemljevid strani. Zemljevid strani je seznam vseh objavljenih strani in prispevkov na vaši spletni strani in služi spletnim iskalnikom, da lažje in hitreje prepoznajo, kaj vse se nahaja na vaši spletni strani. Ko iskalnik prebere zemljevid strani, obišče posamezno stran in jo indeksira, se ta stran lahko začne pojavljati med zadetki iskanj. Do takrat pa (vsaj z vidika iskalnikov) ne obstaja.

WordPress Eckstine vključuje funkcionalnost samodejnega ustvarjanja zemljevidov strani, kar pomeni, da bodo lahko uporabniki in iskalniki vaše spletišče hitreje odkrili. To bo še posebej dobrodošlo za tiste spletne strani, na katerih se nova vsebina ne pojavlja pogosto in redno.

Torej…kaj točno povzroča sive lase?

Modernizacija. Če pogledamo le dve največji novosti – lazy loading in zemljevide strani – se tu lahko pojavijo težave zaradi podvajanja. Pri WordPress spletnih straneh dodajamo funkcionalnosti s pomočjo vtičnikov. Glavno vodilo pri tem je, da poskušamo imeti čim manj vtičnikov, da jih ne podvajamo in da nameščamo le vtičnike iz zaupanja vrednih virov. Torej vtičnike, ki so redno posodobljeni in ustrezajo zadnjim tehničnim in varnostnim standardom.

Za funkcionalnosti lazy-loading in zemljevidov strani smo do sedaj uporabljali ločene vtičnike. Še več – lazy-loading je postal stalnica pri večini vtičnikov za optimizacijo spletnih strani (predvsem t.i. caching vtičnikov). Iz praktičnih izkušenj smo se že naučili, da imeti dva vtičinika, ki ponujata enako funkcionalnost, pomeni veliko verjetnost, da nekaj na spletišču ne bo delovalo tako kot mora. V primeru lazy-loading funkcionalnosti se je dogajalo, da se slike sploh niso naložile, saj sta za to skrbela dva vtičnika. V bolj ekstremnih primerih pa je celotno spletišče doživelo kritično napako in ni prikazovalo prav nobene vsebine. Naš prvi sivi las se pojavi ravno tu: ali se bosta vgrajena funkcionalnost lazy-loading in enaka funkcija v vtičnikih izključevali ali ne? Kot kaže nas čaka kar nekaj testiranja različnih kombinacij.

Podobna zgodba je z zemljevidi strani – uporabljali smo vtičnike. Kateri zemljevid strani bo sedaj hierarhično višji in »pravi«? Bodo vtičniki postopoma začeli opuščati možnost generiranja zemljevidov strani? Ali bodo obstajali in delovali vzporedno z vgrajeno WordPress funkcionalnostjo. Srčno upamo, da bo obveljalo slednje, saj je WordPress Eckstine razvijalcem spletišč povzročil manjšo težavo. Najnovejša različica več ne podpira knjižnice jQuery migrate, kar je na marsikaterem spletišču povzročilo nepravilno delovanje kakšne funkcionalnosti. Najbolj prizadeti sta bili dinamični izbirnik barv (ang. color picker) in izbirnik datuma (ang. date picker). Nevšečnostim pa se seveda lahko izognete s preudarnim posodabljanjem WordPress jedra, WordPress vtičnikov in rednim ustvarjanjem varnostnih kopij.