Objavljeno: 28 februarja, 2020

Ste vedeli, da je Facebook oglaševanje ena izmed najbolj učinkovitih sodobnih oblik oglaševanja? Facebook oglaševanje pa ni le učinkovito, temveč skoraj nujno potrebno za vsako podjetje, ki želi povečati svojo prepoznavnost ali prodajo. Verjemite, vaši konkurenti to že počnejo.

Vaše podjetje vsak dan izgublja potencialne stranke, če ne oglašujete sebe oziroma svojih produktov in storitev na Facebooku. Težko verjamete, da izgubljate potencialne stranke? Če se vi ne oglašujete, vaši konkurenti pa – kdo ima večjo možnost prepričati potencialne stranke v nakup? Vaši konkurenti. S tem, ko svojemu podjetju ne zagotavljate popolne platforme za poslovno rast, konkurentom posredno nehote pomagate.

Vas še nismo prepričali, da je Facebook oglaševanje nekaj, kar vaše podjetje potrebuje? Še dobro – saj imamo za vas pripravljenih nekaj razlogov zaradi katerih boste spremenili svoje mnenje. Za začetek bomo rekli zgolj to: vaše stranke večino svojega časa preživijo na družbenih omrežjih – še posebej na Facebooku.

1. Usmerjeno Facebook oglaševanje

Oglaševanje na Facebooku je najbolj usmerjena oblika oglaševanja. To pomeni, da vaš oglas vidijo točno tiste skupine ljudi, ki jih želite nagovoriti. Predstavljajte si radijski oglas – predstavlja velik strošek, predvaja se samo ob določenem času, slišijo pa ga vsi. Večina teh naslovnikov ni vaša potencialna stranka, a vi jo vseeno nagovarjate – neuspešno.

Pri Facebook oglaševanju pa je situacija povsem drugačna. Oglas pripravite za točno določeno skupino ljudi, ki jo želite nagovoriti – in za to plačate. Gre za to, da svoja sredstva najbolj učinkovito uporabite. Usmerjena oblika oglaševanja tako pomeni, da svoje podjetje, izdelke ali storitve lahko oglašujete posebej za ljudi določene starosti, spola, zanimanja, vedenja, iz točno določenega kraja.

2. Najcenejša oblika oglaševanja

Druga ključna prednost Facebook oglaševanja je to, da ne stane veliko. Ne tega razumeti, da je poceni ali celo zastonj – daleč od tega. Ne stane veliko zato, ker sami odločate, koliko denarja boste namenili oglaševanju. In tudi kako pogosto. Porabite lahko samo 10 € za oglaševanje ter z njimi dosežete 1500-1600 ljudi. Ljudi, ki ustrezajo kriteriju vase t.i. idealne stranke. Ne pozabite, da so idealne stranke veliko bolj nagnjene k nakupu vaših produktov in storitev. Ko odkrijete tip idealne stranke, si vzemite čas, da jo čimbolj spoznate in informacije uporabite pri načrtovanju svoje poslovne strategije.

Ali je 1500 potencialnih strank za vaše podjetje veliko ali malo presodite sami. Več sredstev kot namenite oglaševanju, več potencialnih strank boste lahko nagovorili. Facebook oglaševanje vam ponuja finančno prilagodljivost, pri kateri dobite največji možni učinek glede na vložek. Na drugi strani pa vam bolj tradicionalne oblike oglaševanja (radio, televizija, tisk, jumbo plakati) tega ne ponujajo. Za želen učinek boste namreč morali kar precej globoko seči v denarnico. Pa bo delovalo?

3. Merljivost učinkov in uspešnosti

Tako pa pridemo do tretjega razloga, zakaj morate poskusiti s Facebook oglaševanjem. Z oglaševanjem na Facebooku ne boste več ugibali ali je bil oglas ali celotna marketinška kampanja uspešna. Že v času trajanja kampanje lahko opazujete učinek in kaj le-ta pomeni. Rezultati učinka so izračunani in omogočajo boljšo predstavo o uspešnosti oglasov. Tudi če niste najbolj domači v tolmačenju statističnih podatkov in grafov, si boste na Facebooku z lahkoto ustvarili predstavo o uspešnosti marketinške kampanje.

Facebook vam ponuja pregleden prikaz pomembnih podatkov kot so število prikazov glede na lokacijo ali napravo, število klikov povezav, všečkov, odzivov, komentarjev in najpomembnejše – konverzije. Vsi ti podatki vam v katerem koli trenutku dajejo vpogled v uspešnost vašega oglaševanja. S temi podatki se lahko odločite kampanjo podaljšati ali pa celo ustaviti. Vse zbrane informacije pa vam vsekakor lahko pomagajo pri načrtovanju vase naslednje marketinške kampanje.

4. Facebook oglaševanje povečuje vašo prepoznavnost

Kako dobro vas ljudje poznajo? Ste že kdaj razmišljali o tem, kaj blagovna znamka pomeni za podjetje? Še posebej če podjetje JE blagovna znamka. Preprosto povedano to pomeni večjo prepoznavnost, zavedanje o vašem podjetju, produktih in storitvah, delovanju in še bi lahko naštevali. Gre za t.i. brand awareness, ki ga poenostavljeno lahko opišemo kot to, da ljudje vedo, da obstajate.

Izgradnja znamke ter dvig njene prepoznavnosti poteka tudi s pomočjo vaših sledilcev. Če ustvarite oglas (ali vsebino), ki je vašim sledilcem všeč, da bodo zagotovo delili s svojimi prijatelji. Saj veste, kako pravijo – dober glas seže v deveto vas. Z deljenjem vaših vsebin potuje dobra beseda o vas »od ust do ust«. Bolj kot se vaše vsebine širijo, lažje boste izkoristili ta nov krog naslovnikov. Ne pozabite – v tem občinstvu so tudi vaše potencialne stranke. Poskrbite, da jih nagovorite bolj učinkovito kot pa vaša konkurenca.

Facebook oglaševanje za pozitivne učinke
Facebook oglaševanje pozitivno vpliva na vaš posel.

Malo denarja, malo ‘muzike’?

Vaše podjetje na spletu tekmuje z velikimi in bolj uveljavljenimi podjetji. Ni važno, koliko večji so od vašega podjetja, na Facebooku so vsa podjetja obravnavana enakopravno. Ko pride do Facebook oglaševanja, Facebook obravnava vse pošteno in vsem daje enake poslovne priložnosti. Zato ni razloga, da ne izkoristite Facebooka kot oglaševalske platforme. Ustvarite nekaj edinstvenega, s čimer boste nagovorili svoje potencialne stranke. Dajte jim priložnost, da vas bolje spoznajo!

Če pa ne veste, kaj točno sporočiti svojemu novemu občinstvu, pa na agenciji Revolver z veseljem priskočimo na pomoč pri upravljanju družbenih omrežij, vodenju marketinških kampanj kot tudi pomoči pri pisanju vsebine in oblikovanju materialov. Postanite prepoznavni – pišite nam.

5. Facebook oglaševanje pospešuje prodajo in obisk na spletni strani

Ja, prav ste prebrali. Marketinške kampanje (torej – oglaševanje) so gonilo spodbujanja obiska spletne strani. Posledično pa tudi pospeševanja prodaje, saj z njimi spodbudimo obiskovalca k nakupu. Z marketinškimi akcijami svoje občinstvo pozovete k dejanju: obisku spletne strani (ali spletne trgovine), kjer lahko nato opravijo nakup za izdelek ali storitev, ki ga sama marketinška kampanja oglašuje. Kadar se nekdo pozitivno odzove na vaš oglas in opravi nakup, se zgodi konverzija. Torej – oseba se iz potencialne stranke spremeni v stranko oz. kupca.

Na družbenih omrežjih – še posebej pa na Facebooku – so možnosti za konverzijo veliko večje kot pa na tradicionalnih oglaševalskih medijih. Obstaja več virov, iz katerih lahko povečate obisk vaše spletne strani in povečate konverzijo, vendar pa je Facebook na tem področju še vedno na prvem mestu. Kombinacijo stroškovne učinkovitosti in specifično usmerjenega oglaševanja je težko premagati.

Facebook oglaševanje – ja ali ne?

Vsekakor ‘ja‘! Če je pred leti veljalo pravilo »če te ni na spletu, ne obstajaš«, lahko danes isto rečemo za Facebook. Čeprav uporaba Facebooka dolgoročno upada, je Facebook še vedno tisto družbeno omrežje, na katerem se uporabniki največ zadržujemo. Prednost oglaševanja na Facebooku je v tem, da Facebook omogoča uporabo različnih medijev, s katerimi lahko nagovorimo svoje potencialne stranke. Omejitev takorekoč ni.

Zastavite si cilje, določite ciljno skupino, marketinški proračun, pripravite oglas in začnite oglaševati! Povečajte svojo prepoznavnost in prodajo na stroškovno učinkovit način. Če potrebujete pomoč pri vaši prvi Facebook kampanji, vam na agenciji Revolver z veseljem pomagamo oblikovati oglasno sporočilo, ki zagotovo pritegne.