Objavljeno: 3 februarja, 2023

Preusmeritve (tudi HTTP preusmeritve) so zelo pomemben faktor pri optimizaciji spletnih strani in spletnih trgovin. Njihov pomen in vpliv pa sežeta tudi na področje uporabniške izkušnje. Oba faktorja sta ključna ocenjevalna kriterija, po katerih Google razvršča povezave med rezultati spletnega iskanja. Če ste imetnik spletne strani ali spletne trgovine, si lahko s skrbno izbranimi preusmeritvami povečate možnosti za višje uvrščanje med zadetki iskanja. Višje uvrščanje pa pomeni več obiska, ki ga lahko z nekaj prodajnimi triki tudi pretvorite v uspešno prodajo.

HTTP preusmeritve

HTTP preusmeritve so postopek usmerjanja uporabnikov in iskalnikov iz ene povezave na drugo. Zagotovo ste v praksi že srečali zelo okrajšane povezave oz. URL naslove, ki jih je mogoče ustvariti npr. s spletnima servisoma TinyURL in Bitly. Preusmerjene povezave delujejo tako, da uporabnik obišče povezavo 1 (Tinyurl), nato pa ga strežnik preusmeri na povezavo 2 (Revolver).

Preusmeritve strani na TinyUrl
Preusmeritev strani na TinyUrl

Praktična uporaba preusmeritev je v primeru prenove spletne strani ali spletne trgovine. Če se je spremenila struktura povezav, obstoječe in indeksirane povezave po potrebi preusmerimo na nove povezave. Tako uporabnikom in iskalnikom zagotovimo dostop do vsebin, ki so se pojavljale med spletnimi zadetki iskanja.

Za potrebe optimizacije in preusmerjanja uporabnikov iz starih povezav na nove povezave se najpogosteje uporabljajo preusmeritve s tremi različnimi statusnimi kodami.

Preusmeritev 301 – Trajno premaknjeno

Preusmeritev s kodo 301 označuje vse povezave, ki so trajno premaknjene. Trajno premaknjena povezava je tista, ki nikoli več ne bo obstajala. Naprimer, na prejšnji spletni imamo na naslovu /index.php?id=67&ghdifjs (op. Povezava 1) stran z naslovom Kontaktni podatki. Po prenovi je nov (in lepši) naslov /kontaktni-podatki (op. Povezava 2), vsebina pa enaka oz. zelo podobna. V tem primeru pri preusmeritvi uporabimo kodo 301, saj smo spremenili URL naslov strani Kontaktni podatki. S preusmeritvijo damo strežniku »navodilo«, da vse, ki obiščejo Povezavo 1 preusmeri na Povezavo 2. Sčasoma se Povezava 1 ne bo več pojavljala med zadetki iskanja, saj se bo namesto nje pojavljala Povezava 2.

Potrebujete novo spletno stran ali spletno trgovino?

Ob upoštevanju vaših želja po meri izdelamo spletno stran ali spletno trgovino kot si jo želite.

Preusmeritev 302 –Najdeno/začasno premaknjeno

Preusmeritev s kodo 302 označuje povezave, ki se začasno nahajajo na drugem naslovu. Gre za tiste povezave, ki so najdene (tj. indeksirane). Začasni premik uporabimo, če bomo povezavo ponovno uporabili čez nekaj časa. Dokler ta trenutek ne nastopi, uporabimo kodo 302, ki spletnim iskalnikom sporoči, da vse uporabnike začasno preusmeri na drugo povezavo.

Preusmeritev 307 – Začasno preusmerjeno

Preusmeritev s kodo 307 je podobna preusmeritvi 302, ki se od nje razlikuje v ustvarjanju posnetka prevezave (ang. redirect caching) in formatu zahtevka (ang. request format). Koda 307 označuje začasno preusmerjene povezave in se najpogosteje uporablja v primeru preoblikovanja spletnega mesta, če preoblikovanje poteka na aktivnem URL naslovu.

Preusmeritve in njihove kode
Preusmeritve in njihove kode

Ne glede na to, za kakšen tip preusmeritev se boste odločili, poskrbite, da so preusmeritve smiselne in pravilno implementirane. Pri tem podite pozorni na vse aktivne preusmeritve – predvsem, če pogosto spreminjate URL povezave. Zelo hitro se pripreti, da spremenimo ali preusmerimo povezavo, ki je že preusmerjala neko drugo povezavo in tako ustvarimo zanko preusmeritev. Verjemite, uporabnikov si ne želite pahniti v neskončno zanko preusmeritev iz enega naslova na drugega, na tretjega itd., saj slej kot prej ne bodo mogli dostopati do nobene od prevečkrat preusmerjenih strani.