Objavljeno: 10 marca, 2023

Visoko uvrščanje vaše spletne strani ali spletne trgovine med Googlovimi zadetki iskanja je cilj vsake SEO strategije. SEO strategija je učinkovita takrat, kadar sta tehnični in vsebinski SEO ustrezno implementirana. Kadar je SEO pomanjkljiv, pa se lahko zgodi, da se vsebina ne pojavlja med Googlovimi zadetki iskanja. Med najpogostejšimi pomanjkljivostmi pri implementaciji SEO najdemo kar nekaj praks, ki jih lahko sami spremenimo in popravimo.

Zakaj se vsebina ne pojavlja med Googlovimi zadetki iskanja?

Google redno spreminja, posodablja in nadgrajuje svoj algoritem za prikaz vsebin med zadetki iskanja. Za največjo učinkovitost morajo lastniki spletnih strani, spletnih trgovin kot tudi pisci spletnih vsebin redno spremljati, kaj je novega na tem področju.

Pojavljanje vsebin med Googlovimi zadetki iskanja
Pojavljanje vsebin med Googlovimi zadetki iskanja

Slediti aktualnim trendom ni vedno preprosto, še posebej na področju SEO. SEO velja za področje, kjer praviloma preteče veliko časa preden lahko opazimo kakršnekoli spremembe. Zato smo pogosto v dvomu, katere spremembe so koristile ali pa škodovale našemu uvrščanju med Googlovimi zadetki iskanja.

Pri upoštevanju najnovejših SEO trendov, ki jih narekuje Googlov algoritem iskanja, velja pravilo, da nikoli ne bo zgolj en faktor odločal o tem ali se bo vaša vsebina pojavila med zadetki iskanja ali ne. Za doseganje najboljših rezultatov je potrebno najprej upoštevati in pravilno implementirati vse standardne SEO prakse, nato pa se posvetiti najnovejšim trendom.

Potrebujete novo spletno stran ali spletno trgovino?

Ob upoštevanju vaših želja po meri izdelamo spletno stran ali spletno trgovino kot si jo želite.

Med standardne prakse sodita tako tehnični kot vsebinski SEO. Tehnični SEO je vezan predvsem na delovanje spletišča (ali se spletišče dovolj hitro naloži, je prilagojeno za vse naprave, ali uporablja SSL certifikat, ali ima ustrezno HTML strukturo itd.). Vsebinski SEO pa obsega vse od tega, kaj je vsebina, kako je vsebina napisana, kateri multimedijski elementi so uporabljeni, kako je vsebina povezana z drugimi deli spletišča, kaj so ključne besede itd.

Pri implementaciji standardnih SEO praks pa na žalost prihaja do napak, ki lahko vplivajo na pojavljanje vsebine med Googlovimi zadetki iskanja. Najpogostejše napake se pripetijo ravno pri vsebinski optimizaciji, a le-te je na srečo dokaj preprosto odpraviti, če jih opazimo.

Najpogostejše napake pri vsebinski optimizaciji SEO

Skrito besedilo

Googlov algoritem iskanja skenira in indeksira vso vsebino na vašem spletišču (bodisi na vaši spletni strani ali v vaši spletni trgovini). Za razliko od običajnih uporabnikov pa opazi tudi skrito besedilo. Med skrito besedilo sodi besedilo, ki je umeščeno na stran, a skrito s pomočjo programerske kode, kot tudi besedilo, ki je namenoma obarvano v enako barvo kot ozadje strani.

Zaradi uporabe skritega besedila vas lahko Google kaznuje z nižjim uvrščanjem med zadetki iskanja. Skrito besedilo je po Googlovih standardih zelo hud prekršek, saj se je v preteklosti uporabljalo za umetno vrivanje velikega števila ključnih besed v vsebino. Danes pa velja, da če vsebina uporabnikom ni vidna, potem je za njih nepomembna in neuporabna.

Zunanje in notranje povezave

O pomenu povezav in povezovanja vsebin znotraj spletišča smo že pisali v našem blogu »Kako struktura povezav vpliva na SEO«. Notranje povezave in njihova struktura so zelo pomembne, saj Googlu pomagajo razumeti hierarhijo vsebin ter samo spletišče. Notranje povezave so tudi zelo pomembno orodje pri spodbujanju uporabnikov k daljšemu obisku strani. Z ustrezno umeščenimi notranjimi povezavami lahko uporabnike vodite globlje po vaši vsebini. To Google razume kot ponujanje bolj poglobljene vsebine, za kar vas nagradi z višjim uvrščanjem med zadetki iskanja. A pozor – nikar ne vključujte povezav v vsebino, če le-te niso relevantne za njo.

Poleg notranjih povezav pa velja omeniti tudi zunanje povezave, ki  jih ponavadi srečamo pod terminom ang. offsite SEO. Gre za povratne povezave (ang. backlink), ki iz drugih spletnih mest vodijo na vaše spletišče. Več kot je teh povezav, večjo kredibilnost ima vaše spletišče.

Ključne besede in vsebina

Ključne besede veljajo za alfa in omego vsebinske optimizacije. Z izborom ustreznih ključnih besed iskalnikom povemo, o čem govori vsebina. Hkrati pa ključne besede služijo kot iskalne fraze, ki jih uporabniki uporabljajo za iskanje ustreznih vsebin. Ključne besede morajo odražati vašo vsebino, sicer lahko Googlov algoritem označi vsebino kot neustrezno in jo ne uvrsti med Googlove zadetke iskanja.

Zmanjkuje idej za pisanje vsebin?

Potem ste na pravem mestu. Za vas in vaše podjetje pišemo zanimive vsebine, ki jih lahko uporabite na spletni strani, v spletni trgovini ali pa na družbenih omrežjih.

Če se vaša vsebina ne pojavlja med Googlovimi zadetki iskanja, je lahko razlog v tem, da poskušate pisati vsebino za ključne besede, pri katerih je velika konkurenca, vaša avtoriteta spletišča pa prenizka. To lahko popravite tako, da uporabljate bolj specifične in daljše ključne besede in temu primerno smiselno razdelite vsebino. Drugi razlog pa je konsistentnost pri pisanju in objavljanju vsebine. Na sodobnem spletu ni dovolj, da zgolj objavljamo, ko se nam ljubi. Objavljati moramo redno, saj tako Googlovem algoritmu sporočimo, da je naše spletišče ažurno. Pri pogostem objavljanju pa je potrebno paziti tudi na to, da je naša vsebina kvalitetna in originalna ter se ne ponavlja že kje drugje.

Prikaz vsebine med Googlovimi zadetki iskanja je »tek na dolge proge«

Pri SEO optimizaciji se moramo zavedati, da spremembe ne bodo takoj vidne med zadetki iskanja. Da opazimo spremembo, lahko traja tudi več mesecev. Zato je potrebno ves čas pazljivo spremljati trende, beležiti uvrščanje med Googlovimi zadetki iskanja in temu primerno prilagajati obstoječo vsebino in pripravljati novo.

Rezultati bodo najhitreje vidni pri izdelavi nove spletne strani ali izdelavi nove spletne trgovine, saj se vsa vsebina pripravlja z mislijo na ustrezno optimizacijo vsebin. Pri obstoječih spletnih straneh in spletnih trgovinah pa je potrebnega veliko sprotnega dela in potrpežljivosti, ki pa se sčasoma zagotovo obrestuje.