Tole je Revolverjev 100. blog, zato si zasluži malce drugačen pristop. A kljub njegovemu posebnemu statusu, je to še vedno klasični Revolver blog, v katerem z vami delimo svoje znanje in izkušnje ter soočanja z izzivom rednega ustvarjanja objav.

Kako do 100. bloga?

Z veliko navdušenja smo se ozrli nazaj po preteklih 99 blogih. Ob prvem Revolver blogu si nihče od nas ni predstavljal, da bomo nekega dne prišli do zavidljive številke 100. Želja po rednem objavljanju je bila, a zgolj želja ni nikoli dovolj.

Pisanje bloga zahteva veliko vztrajnosti, potrpežljivosti in časa. Četudi je nekdo nadarjen za pisanje, smo vsi še vedno le ljudje. Ljudje pa imamo včasih slab dan, ki se na blogu pokaže v pomanjkanju idej ali pa pomanjkanju volje za pisanje. Tudi mi smo se kdaj srečali s tem. Kreativni deficit in pomanjkanje volje za pisanje smo premagovali na različne načine – igra biljarda, pica in pivo :), vsekakor pa je bila pri tem najbolj učinkovita podpora celotne ekipe in »špikanje«, da blog mora biti!

100. blog Revolver - izsek iz bloga
Na Revolver blogu se je nabralo veliko zanimivh vsebin.

Ne morem več…

Česa vam nihče ne pove, ko se prvič lotite pisanja bloga? Da do 20. bloga gre vse kot po maslu, nato nastopi manjša kriza, ki pa kar traja in traja. V krizi se vam porodijo podobna vprašanja; Kdo sploh bere ta blog? Kaj je smisel vsega? O čem sploh še pisati? A brez skrbi, nobena kriza ne traja večno. Ozrite se nazaj po vsem, kar je bilo že napisano in najdite inspiracijo v vsakodnevnem reševanju težav in nasvetih svojim kupcem, naročnikom, prijateljem ter vztrajajte dalje. Škoda bi bilo prenehati s pisanjem, ko ste v blog vložili že toliko truda in časa.

Kaj smo se naučili ob pisanju bloga?

Do 100. bloga se ne pride čez noč, za povrhu vsega pa je ta pot polna vzponov, padcev in neslutenih preobratov. Pisanja bloga smo se sprva lotili mogoče premalo sistematično. Teme smo načrtovali vnaprej, strukture blogov pa ne. Potreba po strukturiranju se je pojavila kasneje.

Prva lekcija je, da je načrtovanje objav nujno potrebno, čeprav se načrta mogoče ne držimo vedno do pike natančno. Če so teme vnaprej določene, to odstrani del pritiska in »panike« pisanja v zadnjem trenutku ter posledično slabše vsebine. Do odstopanja od načrta pa prihaja takrat, kadar želimo v blogu nasloviti zelo aktualno temo.

Druga lekcija je, da ni potrebno o vsaki temi pisati na povsem strokoven način. S strokovnim izrazoslovjem pri bralcu sicer vzbudimo zaupanje in avtoritativnost, da področje pisanja zelo dobro poznamo, ampak naš blog nikoli ni bil namenjen samo tistim bralcem, ki se profesionalno ukvarjajo s področji, o katerih pišemo na našem blogu. Zato smo prevzeli hibridni način pisanja, v katerem je prisotnega ravno toliko strokovnega besedišča, da lahko vsak bralec poišče več informacij tudi pri drugih virih. Na splošno pa poskušamo vse ideje in razlage ubesediti na čimbolj s primeri podkrepljen, preprost in razumljiv način.

Tretja lekcija pa je povezana z vami, dragi bralci. Čeprav vedno iščemo zanimive teme, ki bi pritegnile in o katerih je vredno pisati, se vse pogosteje vračamo k blogom tipa »kako narediti nekaj«. Izkazalo se je, da so mali triki, nasveti in postopki dela iz našega vsakdana med vami najbolj brani in iskani, saj ponujajo praktične nasvete, ki jih lahko vsak uporabi v svojem poslu ali zgolj hobi projektu.

Kako naprej?

Se bo po 100tki vse spremenilo? Ne :). Tudi po 100. objavi na našem blogu bomo še naprej iskali zanimive aktualne teme ter delili znanje in izkušnje. Bomo pa poskusili vplesti še več nasvetov, ki vam bodo podali odgovore na različna vprašanja, s katerimi se vsakodnevno srečujete pri vašem poslu ali hobiju.

Hvala vam, da nas prebirate in se že veselimo 200. objave.

Priporočamo…

Izdelava spletne strani - seznam, kaj potrebujemo
Začnimo projekt: priprava besedil - Revolver blog
Revolver blog: Upravljanje družbenih omrežij
Sledilci na družbenih omrežjih - Revolver blog
Kje najbolj učinkovito oglaševati na spletu? - Revolver blog
Ključne besede za optimizacijo spletnih vsebin - Revolver blog