Brezplačna spletna stran? Zakaj pa ne! Dostopnost računalnikov in dostopa do interneta je marsikoga spodbudila k odkrivanju in učenju novih veščin. Izdelava spletnih strani se je približala prav vsakomur in vse pogosteje se ob izdelavi spletnih strani sliši fraza »naredi si sam«. Ob želji po večji spletni prepoznavnosti in čim nižjim stroškom, mora podjetje (ali posameznik) razmisliti, koliko je pripravljeno vložiti v izdelavo spletne stran. Možnosti sta dve: brezplačna spletna stran v lastni režiji ali najem spletne agencije za izdelavo unikatne in profesionalne spletne strani.

Brezplačna spletna stran ali »naredi si sam«

Izdelava spletne strani predstavlja podjetju strošek, ki pa ga bilo potrebno razumeti kot investicijo v prihodnost. Danes velja »če te ni na spletu, ne obstajaš«. To je le eden izmed razlogov, zakaj bi podjetje moralo imeti svojo spletno stran.

Spletna stran je v rokah podjetja lahko močno orodje, s katerim pospešuje svojo prodajo, gradi prepoznavnost in ohranja ter razvija odnose s svojimi strankami ter partnerji. Vsako orodje pa ima svojo ceno. Glede na obseg, želje in potrebe, se cene spletnih stran zelo razlikujejo. Poleg same izdelave spletne strani pa je potrebno pri končni ceni upoštevati še stroške vzdrževanja in morebitnih posodobitev. Ob upoštevanju tega postane jasno, da lahko spletna stran terja od podjetja kar precejšen finančni vložek. Na agenciji Revolver z veseljem sprejemamo projekte izdelave spletne strani. Vedno natančno preučimo vaše potrebe in želje ter pripravimo ponudbo, ki vam je pisana na kožo. Vendar pa za novo spletno strani ni potrebno najeti agencije.

Brezplačna spletna stran na platformi Wix
Brezplačna spletna stran je dostopna vsem na platformi Wix

V želji po čimvečjih dobičkih se marsikdo odloči za samostojno izdelavo spletne strani s pomočjo orodij za izdelavo spletnih strani. S tem ni nič narobe – priznamo, obstaja kar nekaj primerov, ko je to najbolj primerna izbira za dosego (spletnega) cilja. Vendar pa je pri tem dobro vedeti nekaj stvari. Oglejmo si primer enega najbolj priljubljenih orodij oz. platform za izdelavo spletnih strani – Wix.

Wix

Wix je orodje za izdelavo spletnih strani. Je priročen in primeren za vse tiste, ki si želijo sami izdelati spletno mesto, vendar nimajo potrebnega tehničnega znanja. Wix nudi vse, kar bi pričakovali od vseobsegajočega orodja za izdelavo spletnih strani v kategoriji »povleci in spusti«.  Grafični vmesnik omogoča, da brez tehničnega znanja oblikujete spletno stran po svojih željah. Pri izdelavi spletne strani lahko izbirate med različnimi predlogami in vnaprej pripravljenimi gradniki. Sliši se preprosto, a vendar v resnici ni vedno tako.

Čeprav platforma Wix vsakomur omogoča, da si na uporabniku prijazen način sam izdela spletno stran, so tukaj nekatere predvsem tehnične omejitve. Na te omejitve morate biti pozorni vkolikor želite zahtevnejše spletišče ali pa čimbolj spretno krmariti v spletnih vodah.

Brezplačna spletna stran na platformi Wix
Tudi brezplačna spletna stran ponuja veliko različnih oblikovnih možnosti

Gostovanje

Prednost in omejitev platforme Wix je, da vaše spletišče gostuje na njihovih strežnikih. Če potrebujete predstavitveno spletno stran za krajše obdobje, to morda niti ni omejitev. Gostovanje na Wix strežnikih deluje po naročniškem modelu. Takoj, ko prenehate plačevati storitve, izgubite vaše spletišče. Ne pozabite – tukaj ne plačujete zgolj gostovanja, temveč tudi uporabo orodja, tj. platforme Wix. Gostovanje pa je ena izmed stvari, ki jih potrebujete za vzpostavitev vašega spletišča.

Dolgoročno gledano je strošek vzdrževanja takšne spletne strani lahko zelo drag. Še posebej, če plačujete za storitev, ki je niti ne uporabljate. Zamislite si, da spletne strani ne spreminjate, a vendar še vedno plačujete za to, da jo lahko spreminjate. Alternativno bi pri izdelavi klasične spletne strani v tem primeru plačevali zgolj gostovanje ali pa gostovanje v kombinaciji z vzdrževanjem.

Druga omejitev v povezavi s samim gostovanjem pa je nadzor nad datotekami na spletišču. Do spletišča lahko dostopate samo prek skrbniške plošče. Oddaljen FTP dostop v primeru Wix spletnih strani ni mogoč. V povezavi s tem tudi nimate nadzora nad datotekami svojega spletišča, kar je neugodno zaradi upravljanja s potencialno občutljivimi informacijami.

Domene in Wix

S spletnimi mesti po meri dobite svojo lastno domeno. S tem gradite svoj ugled na spletu, obenem pa vas obiskovalci vaše spletne strani lažje najdejo med zadetki iskanja. Če se odločite za izdelavo spletne strani na platformi Wix in uporabljate brezplačno različico, potem boste morali uporabiti domeno wix.com. Vaše izbrano ime bo služilo kot poddomena (vaseime.wix.com), kar pa ni zaželjeno z vidika ugleda, še manj pa z vidika SEO optimizacije. Vaša domena lahko veliko pove o vašem spletnem mestu, ko vas uporabniki iščejo. Wix.com v vaši domeni ne pripomore k vaši prepoznavnosti, obenem pa tudi ne pomaga pri rangiranju med zadetki iskanja. Vendar pa ni vse tako črno – če želite uporabljati svojo domeno s platformo Wix, jo lahko. Vendar boste morali za to plačati.

SEO optimizacija Wix spletne strani

Platforma Wix  omogoča zelo enostavno ustvarjanje strukture spletišča in posledično tudi navigacijske strukture spletišča. Pregledna struktura spletišča je odlično izhodišče za dobro optimizacijo spletne strani, vendar pa je za dobro optimizacijo potrebno veliko več. In tu se pojavijo pomanjkljivosti platforme Wix.

Kot smo že omenili, na platformi Wix nimate dostopa do datotek spletišča. To predstavlja veliko omejitev, ko gre za izvajanje česar koli drugega kot je osnovna optimizacija SEO na spletišču. Če ste podjetje ali blagovna znamka, ki namerava s pomočjo optimizacije SEO povečati rast podjetja, potem Wix verjetno ne bo prava izbira za vas. Spletna stran po meri vam omogoča nadzor nad vsemi možnimi dejavniki na področju optimizacije: od optimizacije vsebine, predstavnostih datotek ter tudi optimizacije s tehničnega vidika, kar omogoča, da se vaše spletišče s časom izboljša in premika navzgor po lestvici Googlovih zadetkov iskanja.

Brezplačna spletna stran – ja ali ne?

Ob priljubljenosti novih, uporabnikom prijaznih orodij za izdelavo spletnih strani, se sprašujete ali se sploh še splača najeti agencijo za izdelavo profesionalne spletne strani. Preprosto povedano – dolgoročno bodo pozitivni učinki Wix spletne strani bistveno manjši kot v primeru profesionalno izdelane spletne strani. Spletne strani že dolgo niso zgolj statični primerki digitalne vsebine. Spletne strani so živi organizmi, ki se morajo nenehno razvijati in slediti sodobnim trendom, če želijo ohraniti svojo relevantnost, vidnost na spletu in uporabnost za obiskovalce spletišča. Na agenciji Revolver razumemo, kaj vsako podjetje potrebuje za uspešen nastop na spletu.

Pišite nam – čas je za osvežitev vaše spletne prisotnosti. Ne pozabite – na voljo so tudi vavčerji za digitalizacijo s področja izdelave spletnih strani.