Če ste si kdaj zaželeli imeti video na spletni strani ali v spletni trgovini, vam je zagotovo nekdo svetoval, da je to res slaba ideja. Pa vendar to vedno ne drži! Kdaj je dobrodošlo uporabiti video na spletni strani pa v nadaljevanju.

Video na spletu: nekoč in danes

Nekoč

Pred prihodom platform za predvajanje videov in pretočnih vsebin (npr. YouTube in Vimeo) so bili videi na spletnih straneh prava redkost. Internetne povezave niso bile tako zmogljive, da bi lahko omogočale neposredno predvajanje videa, zato smo le-te prenašali na svoj računalnik in si jih ogledali kasneje. Pa še to je trajalo zelo dolgo.

Takratna kvaliteta videov je odražala duh časa. Trend »hobi snemalcev«, ki so snemali domače videe, je bil v vzponu, saj je tehnologija to omogočala, predvsem pa je postala bolj dostopna za vsakodnevno uporabo. Videi so bili povečini posneti z digitalnimi fotoaparati za domačo uporabo ali pa s prvimi telefoni, ki so že imeli vgrajeno kamero. Čeprav sta obe napravi posneli video, je le-ta na večjem zaslonu izgledal ali zelo zrnato ali pa zelo megleno.

Danes

Danes pa je zgodba povsem drugačna. Do spleta lahko dostopamo kar prek naših pametnih telefonov, ne glede na to, kje smo. Četudi smo na območju slabega signala (op. slabega v smislu današnjih visokih standardov), si lahko še vedno ogledamo kakšen video, le da moramo včasih počakati kakšno sekundo ali dve, da se naslednji del naloži oz. prenese. Videi so postali obvezni del vsebine spletnih strani in spletnih trgovin, saj obstoječi vsebini dodajo nekaj razgibanosti, pritegnejo obiskovalce, zelo pogosto pa izvajajo tudi prodajno funkcijo.

Pomembno vlogo pri ogledu videov pa igra tudi njihova kvaliteta. Danes lahko vsak, ki ima v lasti pameten telefon, posname video v visoki kvaliteti, da si ga lahko ogleda takorekoč kdorkoli na svetu. Ravno zaradi tega, ker lahko kdorkoli posname video, pa smo gledalci postali zelo kritični in izbirčni, kateri video si bomo ogledali. V poplavi video vsebin je konkurenca zelo velika. Pozornost gledalca pa pridobijo le tisti videi, ki takoj pritegnejo in izpolnijo pričakovanja gledalca.

Kdaj uporabiti video na spletni strani? Gostite video na video platformi.
Gostite video na primerni video platformi.

Kdaj in kako uporabiti video na spletni strani ali spletni trgovini?

Današnja tehnologija omogoča uporabo videa na spletnih straneh in v spletnih trgovinah. Uporaba videa je zelo dobrodošla, saj ponuja cel nabor pozitivnih učinkov za vaš posel. A nekaj pazljivosti vseeno ni odveč.

Pri uporabi videa na spletni strani ali v spletni trgovini je potrebno tehtati med vplivom na konverzijo ali prodajo, ter vplivom videa na uporabniško izkušnjo in spletno optimizacijo (SEO).

Pozitivni učinki videa

Video v grobem ponuja tri pozitivne učinke. Prvi učinek je, da polepša in razgiba spletno stran ali spletno trgovino, drugi učinek je, da obiskovalca informira oziroma mu na interaktiven način predstavi storitev, izdelek ali zgodbo. Tretji učinek pa je, da obiskovalca dlje časa zadrži na spletni strani ali spletni trgovini. Ne pozabite, da je čas obiska neposredno povezan z odbojnostno stopnjo (ang. bounce rate), ki predstavlja enega izmed pomembnejših faktorjev pri SEO rangiranju med zadetki iskanja. Vsi trije pa lahko pozitivno vplivajo na konverzijo v obliki povečanja prodaje ali povečanja oddaje povpraševanj. Za doseganje teh učinkov pa morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji.

Vizualni učinek:

  • Če se video uporablja kot ozadje (primer spletne strani Picerija Gajbica), naj bo dolg največ 10 sekund, nastavljen na samodejno predvajanje brez zvoka, njegov motiv (bistvo videa) pa naj bo čimbolj v sredini videa. S tem bo video gledalca pritegnil, hkrati pa bo nosil enako sporočilo na vseh napravah.
  • Če se video uporablja med vsebino, naj bo samodejno predvajanje izklopljeno ter omogočeno kasnejše nalaganje (op. lazyload, ki naloži video šele takrat, ko uporabnik klikne gumb za predvajanje). Dodatno naj ima ta video določeno predogledno sličico (thumbnail preview), ki gledalca spodbudi, da si ogleda video.

V osnovi je dobro vedno vključevati video prek Youtube, Vimeo ali drugih ponudnikov pretočnih vsebin, saj vključevanje videa direktno s strežnika v večini primerov pomeni počasnejše nalaganje videa in spletne strani.

Informativni učinek:

  • Če video predstavlja izdelek ali delovanje storitve, naj bo le-ta jasno zasnovan, da ga bo gledalec hitro razumel. Pri tem si pomagajte s približanimi kadri posameznih detajlov ali infografikami in animacijami. Dodatno upoštevajte, da mora biti tak video razumljiv tudi takrat, ko ga gledamo brez zvoka. Če je dodatna obrazložitev nujna, mu po potrebi dodajte podnapise.
  • Če video predstavlja zgodbo vašega podjetja ali vizijo vašega podjetja, naj bo video strukturiran tako, da gledalca naprej pritegne z atraktivnimi kadri vaših poslovnih ali proizvodnih prostorov, delavcev v odnosu s strankami itd., temu pa naj bodo dodane izjave in izpovedi direktorja, zaposlenih, poslovnih partnerjev ali strank. Podobno kot pri predstavitvi izdelka ali storitve, se na začetku videa v celoti ne zanašajte na zvok oziroma govorjeno besedo osebe na videu.

Negativni učinki videa

Negativni učinki videa so v največji meri povezani s količino podatkov, ki jih uporabnik pretoči. To je pri brskanju na mobilnih telefonih, ki uporabljajo mobilne podatke, lahko težava. Glavni razlog, zakaj vam bo nekdo odsvetoval uporabo videa na spletni strani ali v spletni trgovini, sta čas nalaganja (predvsem, če gre za video na lastnem strežniku) in količina podatkov, ki jih uporabnik prenaša. Če uporabljate fotografije in videe bodite pozorni, da bodo le-ti vedno ustrezno optimizirani.

Dolgo čakanje uničuje uporabniško izkušnjo.

Smernice za uporabo videa

  1. Video naložite na YouTube, Vimeo ali katero drugo video platformo ter ga nato dodajte oz. vdelajte (op. embed) na svojo stran ali v svojo trgovino.
  2. Video naj bo posnet v ležečem formatu, a naj upošteva možnost, da bo ogledan tudi v pokončni orientaciji, če ga boste uporabili za ozadje. Če imate možnost pri obdelavi izdelajte ločeno verzijo za računalnike in mobilne telefone.
  3. Namen videa določite pred začetkom snemanja in to upoštevajte med samo pripravo videa. Tako boste dobili najbolj univerzalen izdelek.
  4. Vsebina videa naj bo jasna in razumljiva do te mere, da si ga lahko gledalec ogleda tudi brez zvoka. Če je potrebna dodatna obrazložitev, dodajte podnapise, animacije ali infografike.
  5. Bodite pozorni, kam boste umestili vaš video. Za visoko rangiranje med Googlovimi zadetki iskanja je najbolj pomembna hitrost prve (op. pristajalne strani). Če video ne predstavlja dodatne vrednosti ali pa povzroča več negativnih učinkov kot pozitivnih, ga rajši umestite na eno izmed notranjih strani. Če pa se pojavi na prvi strani, pa poskrbite, da se bo njegov prenos začel šele takrat, ko uporabnik klikne nanj.

Popestrite svojo spletno stran s predstavitvenim videom

Ste si od nekdaj želeli imeti čudovit predstavitveni video, ki ga lahko umestite na svojo spletno stran, spletno trgovino ali pa uporabite v promocijske namene na družbenih omrežjih? Potem ste na pravem mestu.

Na Agenciji Revolver ponujamo snemanje profesionalnih predstavitvenih videov in izdelavo animiranih promocijskih videov za vse vaše potrebe. Vsi videi imajo visoko produkcijsko vrednost, so posneti s profesionalno opremo v najnovejši tehniki in povsem prilagojeni vašim željam in potrebam. In ja za vas lahko posnamemo tudi posamezne kadre ali celoten video z dronom. Pokličite nas na 040 22 55 39 ali nam pišite na info@revolver.si za ponudbo.